• Почетна
  • ВИДЕО
  • ГРЧКА РЕКЛА НЕ, радост на улицама Атине. РУСИЈА: Ово је корак ка изласку из еврозоне (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

ГРЧКА РЕКЛА НЕ, радост на улицама Атине. РУСИЈА: Ово је корак ка изласку из еврозоне (ВИДЕО)

0

Присталице политике грчке владе премијера Алексиса Ципраса, која је позвала грађане да на референдуму гласају против предлога међународних кредитора, налазе се у јасном водству.

Након пребројаних 50,11 одсто гласова, како саопштава Министарство унутрашњих послова Грчке, 61,21 одсто грађана је на референдуму заокружило „не“ (на грчком „охи“).

АТИНА

Противници предлога међународних поверилаца почели су да славе на улицама Атине пошто први прелиминарни званични резултати, на основу 40 одсто избројаних гласова, показују да опција „не“ у значјаној предности. Како преносе медији, грађани се окупљају на тргу Синтагма испред грчког парламента у Атини, где се очекује обраћање премијера Алексиса Ципраса.

На другој страни 38,75 процената гласало је за предлог ЕУ и ММФ и заокружило „да“ (на грчком „не“).

Одзив је, како је саопштено, износио 53,8 процената, што је изнад неопходних 40 одсто колико је позаконунеопходно за валидност референдума.

На референдуму је право гласа имало 9.855.029 бирача, који су гласали на укупно 19.159 бирачких места широм Грчке.

Последњи пут Грци су на референдуму гласали пре 41 годину, када су 1974. одбацили обнављање монархије после пада хунте „црних пуковника“.

Одржавање референдума о споразуму са европским владама, Европском унијом и Међународним монетарним фондом, иницирао је сам Ципрас и гласање је организовано за само девет дана.

Референдумско питање је гласило: „Да ли да се прихвати нацрт споразума који је представила Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд на састанку Еврогрупе 25. јуна и који се састоји од два документа а сачињава јединствен предлог? Први документ је насловљен Реформе за довршетак актуелног програма и после њега, а други Прелиминарна анализа одрживости дуга.“

Повериоци Грчке захтевају реформе у замену за продужење споразума о пакету помоћи до новембра, али је продужење одбијено а програм помоћи окончан као што је планирано 30. јуна, након прошлонедељне пропасти преговора грчке владе и кредитора.

Грчка влада није желела да прихвати овај предлог без консултовања грађана, а премијер Алексис Ципрас га је назвао „ултиматумом“ и уценом, док на другој страни европски званицнцици истичу да се ради о „великодушној понуди“.

Грчки министар финасија Јанис Варуфакис изјавио је да Грчка не жели нове позајмице, већ реструктурирање дуга и поручио да је грчки народ, гласајући на референдуму против плана поверилаца, показао да не прихвата ултиматум.

„Нема говора о Грчком напуштању еврозоне. У Европи неће бити паралелних валута“, рекао је Варуфакис.

Одлука Грка изазвала је различлите реакције широм света. Директори немачких банака на хитном састанку договарају став пре него што се отворе берзе.

Иако су из грчке владе поручили да Грчка неће уводити нову валуту и да се таква одлука и не размата, мораће да смисле и предају нове предлоге, тако је изјавио аустријски канцелар Вернер Фајман.

Председник Европске комисије рекао је да поштује резултате референдума, док је председник еврогрупе Јерон Дајселблум поручио да су резултати референдума за жаљење. Лидери земаља Еврозоне састаће се у уторак да би разговарали о новонасталој ситуацији у Грчкој.

ЦИПРАС: Окренули смо нову страницу грчке историје; не могу нас више уцењивати!

Премијер Грчке Алексис Ципрас поручи је вечерас, након што су се грађани Грчке на референдуму изјаснили против плана кредитора, да је Грчка окренула нову страницу историје и спремна је да настави преговоре.
(Прочитајте више ОВДЕ.)

Противници предлога међународних поверилаца почели су да славе на улицама Атине пошто први прелиминарни званични резултати, на основу 40 одсто избројаних гласова, показују да опција "не" у значјаној предности. Како преносе медији, грађани се окупљају на тргу Синтагма испред грчког парламента у Атини, где се очекује обраћање премијера Алексиса Ципраса. АП фото

Противници предлога међународних поверилаца почели су да славе на улицама Атине пошто први прелиминарни званични резултати, на основу 40 одсто избројаних гласова, показују да опција „не“ у значјаној предности. Како преносе медији, грађани се окупљају на тргу Синтагма испред грчког парламента у Атини, где се очекује обраћање премијера Алексиса Ципраса. АП фото

 

АГЕНЦИЈЕ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ЈАВНОГ МЊЕЊА

АТИНА – Према подацима три агенције за истраживање јавног мњења, одговор „НЕ“ је с тесном разликом превагнуо на данашњем референдуму у Грчкој о споразуму који су јој понудили њени међународни повериоци, јавиле су агенције АП и АФП.

https://twitter.com/Ruptly/status/617744598706860032/photo/1

Министарство унутрашњих послова које је задужено за изборе у Грчкој, раније је најавило да ће резултате референдума објавити већ сат-два после затварања гласачких места, односно до 20.00 сати по средње-европском времену.

Дванаесточасовно гласање је протекло уредно, и завршено је у 19.00 сати по локалном времену.

Према проценама непосредно пред истек гласања, одзив бирача је био око 65 одсто, као и на превременим посланичким изборима, одржаним јануара ове године.

На гласачком листићу је писало: „Да ли треба прихватити план споразума Еворпске комисије, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда, поднет током седнице Еврогрупе 25. јуна?“.

За одговор су понуђени „да“ и „не“

У странци Сириза, грчког премијера Алексиса Ципраса преовладава оптимизам због процена које указују да су на данашњем референдуму победу однели противници предлога међународних поверилаца, преносе грчки медији.

Та владајућа странка, која је позвала грађане да гласају „не“, изразила је такође задовољство мирном атмосфером у којој је референдум одржан. Ципрас је вечерас стигао у седиште председника владе у Атини одмах по затварању биралишта и он ће, како је најављено, у свом кабинету сачекати резултате ререфендума.

Supporters of the No vote dance after the first results of the referendum at Syntagma square in Athens, Sunday, July 5, 2015. Greece faced an uncharted future as its interior ministry predicted Sunday that more than 60 percent of voters in a hastily called referendum had rejected creditors' demands for more austerity in exchange for rescue loans. (AP Photo/Petros Karadjias)
Озборн: Треба да поштујете грчку демократију

Треба да поштујете грчку демократију, та земља је коплевка демократије, поручио је данас британски министар финансија Џорџ Озборн, одбивши да одговори на питање новинара како би он гласао на референдуму у Грчкој.

РУСИЈА

Грчка је начинила корак ближе изласку из еврозоне, рекао је вечерас заменик руског министра финансија Алексеј Лихачов.
„Не можете а да не разумете да је ово корак ближе изласку из еврозоне“, рекао је Лихачов, преноси Тасс.

Озборн је упозорио да Британија није имуна на превирања у Европи, али да је припремљена за сваку ситуацију, преноси британски лист Гардијан.

„Шта год да Грчка одлучи, Британија је спремна. Имамо план за сваку могућу ситуацију. Сви ми желимо просперитет Грчке, али на крају, ако си у зони јединствене валуте, постоје прописи којих се мораш придржавати“, рекао је он.

Британски премијер Дејвид Камерон ће се сутра састати са гувернером централне банке Енглеске Марком Карнијем да би разговарали о исходу грчког референдума, као и његовом значају за остатак Европе.

У Грчкој се данас око 10 милиона Грка изјашњава на референдуму о предложеном споразуму са повериоцима, који предвиђа додатне рестриктивне мере штедње у замену за финансијску помоћ за спасавање привреде.

Извор: Танјуг