Прочитај ми чланак

Ципрас: Дан победе демократије! (ВИДЕО)

0

2222780-aleksis-cipras

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је данас дан победе демократије и да је његова презадужена земља одлучна у томе да донесе одлуку о сопственој судбини, јер ће се грађани о томе изјаснити на ванредном референдуму који је сазвао.

– Нико не може игнорисати поруку одлучности народа који узима судбину у своје руке – рекао је Ципрас, након што је гласао у основној школи „Димотика“ у Атини, где је на гласачком месту дочекан овацијама и узвицима „Оxи, оxи“ (не,не).

Грчки премијер је додао да данашњи референдум о предлозима међународних поверилаца шаље поруку да Грци прихватају уједињену Европу, али да желе да живе достојанствено, пренела је агнеција АП.

– Данас је дан победе, јер је демократија сама по себи победа, она је радост. А када демократија превазиђе страх, онда она постаје спас и излаз. Грчки народ данас шаље веома снажну поруку. Поруку достојанства и одлучности. Поруку да је избор у њиховим рукама. Нико не може игнорисати вољу народа за животом. Да живи са одлучношћу и узме сопствени живот у своје руке – рекао је Ципрас.

– Уверен сам да ћемо од сутра утрети пут за све народе у Европи. Пут повратка на основне вредности демократије и солидарности у Европи, уз слање снажне поруке одлучности о томе да не желимо само да останемо већ и да живимо достојанствено у Европи – поручио је председник грчке владе, извештава британски Гардијан.

Ципрас је поручио и да је референдум победа над страховима и ултиматимума, као и да жели победу опције „не“, што ће ојачати преговарачку позицију Атине и обезбедити бољи споразум са кредиторима ради избегавања банкрота и банкарског колапса Грчке.

Долазак Ципраса на гласање пратио је велики број новинара из Грчке и целог света, те је настала велика гужва приликом његовог доласка и одласка са биралишта.

Први прелиминарни резултати, како је најављено, биће објављени око 21 сат.

Tanjug