Прочитај ми чланак

РУСКИ ”SPUTNIK INTERNATIONAL”: Да ли је Варуфакис тројански коњ еврозоне у грчкој влади?

0
© AP Photo

© AP Photo

Економски курс Јаниса Варуфакиса је мало сумњив, сматра Ф. Вилијам Енгдал, називајући грчког политичара „тројанским коњем“ у Сиризи.

Тројка – Европска комисија, Европска централна банка (ЕЦБ) и Међународни монетарни фонд, заједно са грчким олигарсима, у Грчкој играју прљаво, каже америчко-немачки економски истраживач и историчар Ф. Вилијам Енгдал.

„И све више и више се чини да „левичарски“ економиста Варуфакис у уништавању читаве Еврозоне игра улогу тројанског коња банкарa и грчкih олигархa.“

Цитирајући бившег саветника министра финансија САД, Пол Крејга Робертса, господин Енгдал изводи закључак да је крајњи циљ Тројке да „укине фискалну независност држава чланица ЕУ, тако што ће пореска и буџетска политика бити пренета на саму ЕУ:“

ЕУ и ЕЦБ покушавају да установе механизам који ће омогућити им да некој држави „превише позајме“, а затим је натерају да дугове враћа продајом народних добара, минимизирањем пензија и одустајањем од социјалних програма.

Шта ако излазак Грчке из еврозоне удахне нов живот грчкој привреди?

Према Енгдалу, грчка „криза сувереног дуга“ ће бити искоришћена за „стварање преседана који ће се примењивати код сваке владе чланице ЕУ“. Тако ће европске националне владе на крају изгубити суверенитет, кормило ће званично преузети Брисел.

Постоји могућност да је грчки министар финансија Јанис Вароуфакис штићеник финансијске елите ЕУ, сугерише историчар, и указује на чињеницу да је Варуфакис дуго предлагао „драконску штедњу“ и противио се изласку Грчке из еврозоне.

„Варуфакис је био саветник премијера Јоргоса Папандреуа и ПАСОК-а када је Папандреу у име Грчке направио катастрофални споразум о драконској штедњи са ЕУ, тако да француске и немачке банке могу да се извуку“, наглашава Енгдал.

„Варуфакис је више пута хвалио Мариа Драгија и ЕЦБ, и сугерисао решења како да Грчка остане у ЕУ, то јест пут којим би Грчка била програмирана за самоуништење, у складу са важећим режимом драконске штедње Тројке“, каже Енгдал.

С друге стране, аустралијски држављанин господин Варуфакис је близак пријатељ и био је коаутор са америчким економистом Џејмсом К. Галбрајтом, состујућим професором утицајног вашингтонског Брукингс института, наглашава истраживач.

Господин Енгдал сматра да има нечег веома сумњивог у садашњем економском курсу и читавој тој гужви око садашње грчке кризе.

„Да је Варуфакис човек каквим се пред својим земљацима претвара да јесте, он би предложио стратегију грчког изласка из система евра и стратегију налик исландском проглашавању мораторијума на дуг, замрзнавању отплате свих дугова Тројци, тј. ММФ-у, ЕЦБ и ЕУ. Онда би Грчкој увео националну валуту, наметнуо контролу капитала и гледао да се изграде јаке економске везе са Русијом, Кином и земљама БРИКС-а“, истиче истраживач.

Историчар указује на чињеницу да су се Грчка и Варуфакис „удаљили“ од решења које би земљу одмакло са ивице економског колапса – предлога руског председника Путина да се Грчка прикључи БРИКС-овој развојној банци.

Јасно је да би и Вашингтон и Брисел разбеснело даљње грчко приближавање Русији и Кини. Али такав потез би Атини истовремено омогућио да позајмљуе од БРИКС-а и да из кризе изађе без „још дивљачкије штедње“, наглашава истраживач.

„У овом тренутку заиста изгледа као да је Варуфакисова улога да делује као тројански коњ западних банкара унутар грчке владе“, указује Ф. Вилијам Енгдал.

Ћирилизовано: Да не улазимо у питање „нашто то и чему“ државно руско гласило на енглеском језику овакав текст објављује дан пре одржавања грчког референдума, дакле 4. јула, само ћемо читаоца упутити на извор из којег је Спутњиков новинар (или ко већ) узимао материјал за свој текст – извор који није наведен, Енгдалов чланак објављен у Њу истерн аутлуку пре три дана: What Stinks about Varoufakis and the Whole Greek Mess? | New Eastern Outlook

Извор: Is Varoufakis Eurozone’s Trojan Horse in Greece’s Government? / Sputnik International
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано