Прочитај ми чланак

CENOTEKA.RS – проверите где је заиста најјефтиније и уштедите новац (видео)

0

Светска економска криза и све теже стање у земљи натерало је народ Србије да штеде сваки динар. То се највише осети приликом куповине производа који се свакодневно користе, па потрошачи на сваки могући начин покушавају да прођу јефтиније и уштеде новац.

Цифре не лажу

Поред тога што се цене прате редовно, cenoteka.rs бележи и како су се цене кретале у претходном периоду па сваки регистровани корисник сајта може видети како су се цене кретале у претходном периоду. Тако је на пример килограм шећера пре шест месеци коштао 60 динара, а данас је 66 динара; литар уља је пре свега два месеца коштало око 110 док сада цена иде и преко 130 динара. Постоји и обрнути примери, али их је на жалост доста мање па је просечном српском потрошачу све теже да купује ствари које су му неопходне.

Просечан српски потрошач није свестан колико су разлике и трговинским ланцима а оне често иду и до 50% вредности производа.

Нешто што у једном маркету кошта 100 динара у другом је 150 динара, а потрошачи пре свега из незнања купује скупље.

Портал cenoteka.rs је први и једини веб портал који се бави упоређивањем цена производа робе широке потрошње у највећим трговинским ланцима.

Циљ сајта јесте да се грађани на једном месту упознају са ценама у трговинским објектима у којима купују и остваре значајну уштеду.

Тренутно се на сајту прате цене производа из седам трговинских ланаца (Макси, Идеа, Универекспорт, Темпо, Дис, Рода, Акса).

На сајту је приказано више од 6500 производа, а цене се ажурирају једном недељно.

Сви трговински ланци путем реклама објављују акцијске производе, али потрошач није упознат са редовним ценама.

Трговински ланац ће се одрећи дела марже за неколико производа и ставити производ на акцију, али ће због тога привући велики број потрошача у своје објекте који ће купити и скупе производе који нису на акцији.

Због тога потрошач не може да стекне слику у ком трговинском ланцу му се највише исплати да купује.

Управо због тога постоји Ценотека, јер објављује и редовне и акцијске цене па потрошач на једном месту може видети где му се највише исплати да оде у куповину за одабране производе, а може се одлучити и за комбиновану куповину у више маркета како би уштедео још више.

Андроид апликација

Поред десктоп верзије, портал је развио и андроид апликацију која поседује опцију бар-код скенера преко кога је могуће на лицу места у трговинском објекту видети да ли је цена повољна или не.

Ценотека нема за циљ да фаворизује било који трговински ланац већ објављује цене онакве какве јесу. То је пре свега користан алат који потрошачима може помоћи да уштеде новац који би иначе потрошили у трговинском ланцу који је у датом тренутку скупљи, а из разлога што о томе нису имали информације.

Извор: СРБИН.ИНФО; Cenoteka – Ušteda na prvom mestu