Прочитај ми чланак

СРБИЈА ЈОШ НИЈЕ ПОЗВАНА у Њујорк због резолуције о Сребреници

0

UN

Према нашим сазнањима, Босна и Херцеговина је позвана на седницу СБ УН. Како нам је речено, међу земљама Савета још увек трају консултације и усаглашавање текста предлога резолуције Велике Британије о Сребреници и још увек није познато какав ће се текст наћи пред СБ, а наши саговорници не очекују да ће Србија бити консултована око њега.

Према њиховим речима, ситуација је тренутно таква да су до 7. јула све опције отворене и још се не зна да ли ће се СБ УН изјашњавати и о британској али и о резолуцији коју је предала Русија, да ли ће Русија повући свој предлог с обзиром на то, како преносе медији, да је текст британске резолуције измењен.

Данасу је потврђено да је премијер јуче добио нови предлог британске резолуције о Сребреници са измењеним садржајем у којем су убачени делови руске резолуције о Сребреници, а ублажен је део на који је Вучић имао примедбу, а који се бавио сексуалним злочинима. У новом тексту, како нам је речено, сада пише да се признаје постојање сексуалних злочина које су починиле све стране у конфликту и наглашава се да постојање геноцида не сме да се негира.

У писму које је поводом британске резолуције у понедељак у име Србије чланицама СБ УН послао шеф дипломатије Ивица Дачић јесте позив да не гласају за британску резолуцију, јер би, како се наводи, њено усвајање било штетно, непотребно и могло да дестабилизује регион и изазвало би несагледиве и дуготрајне негативне последице по процес стабилизације у БиХ, али и на читавом Западном Балкану. Према нашим сазнањима, садржај овог писма Дачић је усагласио са премијером Србије.

Дачић, како преносе медији, у писму наглашава да се Западни Балкан суочава са новим безбедносним изазовима, ризицима и претњама на које лидери народа региона треба да пронађу нове одговоре. „Међутим, нацрт ове резолуције који је изразито лоше осмишљен и темпиран прошлошћу се бави на начин који не помаже у суочавању региона с потребама садашњости и будућности и неће допринети да се процес сарадње и помирења охрабри, ојача, олакша и убрза“, навео је Дачић. Како је написао, „о томе најбоље сведоче страсти које је у региону изазвала најава „подношења овакве неизбалансиране резолуције, без одговарајућих транспарентних консултација са свим заинтересованим странама“. Дачић у поруци истиче да Србија одаје пошту свим жртвама сукоба на простору бивше СФРЈ и да је чврсто уверена да наша сећања о активности чији је циљ да се прошлост не заборави треба да буду искључиво у функцији помирења и промоције регионалне сарадње и добросуседства.

У просторијама Генералне скупштине УН јуче је требало да буде уприличена посебна комеморација под називом „Сребреница: Сећање на жртве геноцида“, на којој ће, осим Рајкрофта, говорити и америчка амбасадорка Саманта Пауер и генерални секретар УН-а Бан Ки Мун.

И Британија и Русија за помирење
Велика Британија је свој документ најавила као „допринос помирењу у региону“. Русија је за свој предлог навела да је „уравнотеженији и оријентисанији на помирење, а не на стварање додатних линија подела у БиХ“. Како је рекао британски амбасадор у УН Метју Рајкрофт, Велика Британија неће повући свој нацрт резолуције о Сребреници због тога што је Русија приложила своју верзију резолуције.

Иван Мркић: Николић неће ићи у Сребреницу

Председник Србије неће ићи у Сребреницу. Као што смо више пута објашњавали, председник би био спреман да се поклони муслиманским жртвама у Сребреници пошто би исто учинио Бакир Изетбеговић у Кравицама, Братунцу и другим местима. Председник Николић би ишао са Изетбеговићем на места на којима су страдали невини, али правити разлику међу жртвама није морално, барем са нашег становишта, каже за Данас Иван Мркић, саветник председника Србије, одговарајући на питање да ли саопштење председника да је спреман да оде у Сребреницу ипак значи да Николић размишља о одласку у БиХ тим поводом.

(Данас.рс)