Прочитај ми чланак

Мађари дижу зид на граници за неколико недеља

0

siptari-ograda-790x510

Мађарска планира да започне градњу ограде високе четири метра дуж границе са Србијом у наредних неколико седмица како би зауставила велики прилив илегалних миграната, рекао је данас Јанош Лазар, шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана.

Он је додао да зид дужине 175 километара представља привремену меру и није ни на који начин усмерен против јужног мађарског суседа.

– Мађарској треба Србија као савезник, ми желимо да сачувамо тај савез и да га ојачамо, рекао је Лазар на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће зид бити подигнут на граници као привремена мера у нади да ће Европа ускоро наћи коначно решење за ово питање. Очекује се да ће ограда на граници коштати између пет и 10 милијарди форинти, односно између 17,7 и 35,4 милиона долара.

Од почетка године, близу 70.000 миграната прешло је илегално у Мађарску, већином преко границе са Србијом.

Премијер Србије Александар Вучић је, одговарајући на питања посланика у Скупштини, рекао да Србија није срећна због одлуке Мађарске да подигне зид, али је и назначио да су му колеге из Мађарске пренеле да очекују да у наредној години очекују два милиона миграната у Европу.

 

Срна