Прочитај ми чланак

Зорана Михајловић: Храст може да се прекалеми

0

hrast (1)_620x0

Министарка Зорана Михајловић трага за решењем. Једно од њих је да узмемо калем са постојећег храста, који би потом живео кроз друге храстове

ПОСТОЈИ неколико начина да се реши питање храста на Коридору 11. Једно од њих је да узмемо калем са постојећег храста, који би потом живео кроз друге храстове. Поштујемо и религијске обичаје и значај које то дрво има за локално становништво и зато очекујем да ћемо у договору с мештанима и црквом решити то питање.

Ово је за „Новости“ изјавила Зорана Михајловић, министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре, поводом протеста који су јој упутили мештани Савинца, где већ шест векова постоји храст који треба да се посече како би се изградила деоница Кориодора 11.

– Колико год неко правио гужву и галаму због тог питања, ми смо једини који предлажу решење – да имамо и ауто-пут и храстову шуму. Да не говорим да су неки пре мене давали налог да се то дрво уклони, а ја желим да све решимо људски и у договору – поручује Михајловићева. – Ја сам једини министар који истински хоће да се овај проблем коначно реши. Водимо интензивне разговоре са стручњацима. Наш интерес је да имамо ауто-пут и да очувамо животну средину.

Мештани Савинца у оштром протесту поручили су министарки да је судбина шествековног храста у Савинцу у њеним рукама и позвали је да се „трипут прекрсти, па трипут удари у 600 година старог свеца“. Мештани су поручили и да нису против изградње ауто-пута, али јесу против „промашеног пројекта који не штити знаменити храст“. Они су поручили и да ће пошто-пото спречити његову сечу.

 

Večernje Novosti