Прочитај ми чланак

ВУЧИЋУ УРУЧЕНА НОВА БРИТАНСКА РЕЗОЛУЦИЈА с елементима руске

0

Vucic-Srebrenica

Премијеру Александру Вучићу уручена је данас нова, измењена варијанта британске резолуције о Сребреници, у коју су унети елементи руске резолуције, потврђено је Тањугу из најмање два извора.

Према изворима Танјуга, Вучић је нови текст британске резолуције добио по доласку у Будимпешту, где данас са Виктором Орбаном председава заједночкој седници две владе.

У првој варијанти британском резолуцијом осуђен је злочин почињен над Бошњацима у Сребреници, који је означен као геноцид.

Руском резолуцијом осуђују се „најтежи злочини који забрињавају међународну заједницу као целину, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији над особама различитог етничког порекла и вероисповести“.

Београдски Блиц сазнаје да је у новом тексту ублажен део на који је премијер Вучић имао примедбу, а који се односио на сексуалне злочине.

У новом тексту британске резолуције сада пише да су сексуалне злочине чинили сви учесници у конфликту, а наглашено је да постојање геноцида не сме да се негира.

Према Блицу, Вучић размишља да 7. јула присуствује седници Савета безбедности УН, на којој би требало да се расправља о резолуцији о Сребреници.

Односи Србије и Мађарске у успону, сузбити мигрантску кризу

Премијер Александар Вучић је у разговору са председником Мађарске Јаношем Адером истакао задовољство чињеницом да су билатерални односи две државе у успону и изразио наду да ће заједничким деловањем успоставити превентивне мере за сузбијање мигрантске кризе.

Председник Адер је нагласио да ни Србија ни Мађарска нису криве за насталу ситуацију, али да морају да раде на заштити својих државних територија у процесу велике сеобе народа који се дешава у свету.

Како је саопштила владина Канцеларија за медије теме разговора српског премијера и председника Мађарске биле су и билатерални ондоси двеју држава, процес евроинтеграција, сарадња у области енергетике и пројекат реконструкције и модернизације пруге Београд – Будимпешта.

Премијер Вучић је разговором са предедником Мађарске започео једнодневну посету Будимпешти, а након тога њега и чланове његовог кабинета на тргу Кошут дочекао мађарски премијер Виктор Орбан, после чега је предвиђен разговор двојице премијера и заједничка седница две владе.

Две владе потписаће више споразума, након чега се очекује обраћање двојице премијера медијима.

Вучић и Орбан потом ће отворити Пословни форум српских и мађарских привредника, а након тога Вучић ће положити венце на Тргу хероја.

На другој заједничкој седници влада Србије и Мађарске биће речи о билатералној сарадњи на свим нивоима, изградњи брзе пруге Београд – Будимпешта, али и о проблему повећаног броја миграната.

Прва седница влада Србије и Мађарске одржана је 1. јула прошле године у Београду, кад је потписано више споразума из области саобраћаја, животне средине и сарадње министарства унутрашњих послова.

Извор: TANJUG