Прочитај ми чланак

КОНАЧНО ИСТИНА: Хаковани мејлови Хилари Клинтон открили праву улогу Француза у рату у Либији

0

A pro-National Transitional Council (NTC) combatant greets France's President Nicolas Sarkozy (R) and National Transitional Council (NTC) head Mustafa Abdul Jalil (C) as they arrive at the Tripoli Medical Center September 15, 2011. President Sarkozy and Britain's Prime Minister David Cameron (not pictured) travel to Libya, making stops in Tripoli and Benghazi, the first visit by foreign leaders since the toppling of the former regime.   REUTERS/Eric Feferberg/Pool    (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTR2RCDK

Према свеже откривеним приватним препискама Хилари Клинтон француски шпијуни су тајно организовали и финансирали либијске побуњенике.

Мејлови Сиднија Блументала, саветника Клинтонове, који су изазвали буру у јавности након што се открило да је поверљиве податке слао на приватан уместо пословни мејл Хилари Клинтон, супротстављају се бројним тврдњама у које су медији желели да убеде јавност.

Често понављана прича у Француској је да је Никола Саркози био огорчен због обрачуна Моамера Гадафија са демонстрантима (права истина јесте да је Гадафи бранио да се употреби сила против тих људи) али да није знао кога од „јадних“ побуњеника да подржи. Тада у причу улеће „интелектуалац“ Бернард Хенри Леви, који се 4. марта среће са Мустафом Абдул Џалилом, лидером Прелазног националног савета и позива овог либијског издајника у Јелисејску палату. Исход сусрета је да је безначајан савет признат као званична влада у земљи 10. марта.

Ипак, имејл преписка Клинтонове открива не тако херојску причу. Према једном мејлу из 22. марта официри француске обавештајне службе су одржали серију тајних сусрета са Џалилом и генералом Абдул Фатах Јунисом крајем фебруара. Двојица издајника су добила новац и упутство да оснују савет, који је проглашен 27. фебруара. Официри су им поручили да је Саркози обећао да ће признати формацију за нову владу Либије чим се она организује.

Као противуслугу за њихову помоћ, официри француске спољно обавештајне службе су нагласили да очекују од нове владе Либије да фаворизује француске компаније и националне интересе, посебно у сектору нафтне индустрије. У имејлу се наводи да су Џалил и Јунис прихватили ову понуду и направили контакт са официрима службе у Каиру. Интересантно је да је наслов мејла гласио: „Како је Француска направила Национални либијски савет кад је новац проговорио.“

Према другом допису, послатом 5. маја 2011., откривено је да су француски хуманитарни летови између осталог превозили и директоре следећих француских компанија: компаније за нафту, природни гас и соларну енергију Тотал, велике грађевинске компаније VINCI и европске компаније за ваздухопловну одбрану EADS.
Накнадни летови су довозили представнике конгломерата THALYS и других великих француских фирми, блиско повезаних са Саркозијем.

„Након сусрета са „саветом“ ови француски директори су тајно напуштали Либију преко Тобрука до Египта. Парамилитарни официри из француске спољно обавештајне службе су чували те конвоје.“, пише у допису.

Додаје се да је сам Леви дошао на идеју и набавио потпис Савета за споразум којим би се француским фирмама дала повољност у пословима. Он је користио статус новинара као маску за своје активности.
Каснији допис из септембра 2011. тврди да је Саркози подстицао Либијце да резервишу 35% нафтне индустрије за француске фирме, посебно Тотал, док је боравио у Триполију тог месеца.

За то време савет раздиру унутрашњи сукоби. На инсистирање Џалила убијен је Јунис у јулу 2011. Француска амбасада у Вашингтону одбила је да коментарише и негира оптужбе. Одељење за безбедност, које надзире рад спољно обавештајне службе такође је одбило да да коментар.

У дописима који су објављени 22. јуна стоји да је Саркози од почетка био за свргавање Гадафија и да је планирао да Француска напада Гадафија у дужем временском периоду. Ситуацију је видео као шансу да Француска поново постане војна сила.

guccifer slika

Румунски хакер

Виши амерички обавештајни званичник изјавио је у априлу ове године да највероватније иза хакерског напада на приватан мејл Хилари Клинтон стоје Русија, Кина, Иран или Северна Кореја.

Данас је Стејт департмент објавио 2000 мејлова Хилари Клинтон из којих су избачени приватни и поверљиви подаци како би покушао да изглади ситуацију. Републиканци оптужују Клинтонову да је несавесно поступила користећи само приватни мејл током свог мандата.

Хакер који је уздрмао Хилари је Румун који од прошле године издржава седмогодишњу казну затвора у најстроже чуваном румунском затвору.

Његова открића прва је објавила Russia Today 2013., када су откривени мејлови Хилари Клинтон повезани са убиством америчког амбасадора у Либији 2012. године.

Све мејлове можете пронаћи овде.

Упутнице

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/06/libya-gadhafi-french-spies-rebels-support.html#

http://www.weeklystandard.com/blogs/top-spy-hillarys-emails-likely-hacked-china-russia-iran_911707.html

https://pando.com/2015/03/20/exclusive-interview-jailed-hacker-guccifer-boasts-i-used-to-read-hillarys-memos-for-six-seven-hours-and-then-do-the-gardening/

(Србин.инфо превод Маја Орлић)