Прочитај ми чланак

РОЈТЕРС ЈАВЉА ШТА СВЕ СРБИЈА расродаје од државне својине

0

rasprodaja

Како извештава Ројтерс Агенција за приватизацију је покренула, у уторак 30.06., продају државних медија, укључујући и 72 године стару, некадашњу југословенску, данашњу српску државну новинску агенцију Танјуг.

Продаја је у складу са  законом који је усвојен у августу прошле године, и којим се предвиђа крај државног власништва у медијском сектору.

Ројтерс наглашава да је приватизација је део настојања Србије да се придружи Европској унији па да због тога влада Србије планира да смањи јавни сектор распродајом државних предузећа са циљем да би прибавила за српски буџет 1,2 милијарде евра (1,3 милијарде долара).

Британска агенција додаје да Влада Србије све ово ради у складу са обавезама које је српска страна преузела пред Међународним монетарним фондом.

Даље, у свом извештају Ројтерс наводи да је тендер за распродају државних медија објављен у београдском дневнику Политика. У огласу се предвиђа да аукције за куповину државних медија треба обавити  између 3. и 14. августа.

Ројтерс подсећа да је Танјуг државна телеграграфска агенција која је формирана 1943. од стране југословенских комунистичких партизана, а да је постало је новинска агенција Србије 1995, након распада Републике Југославије 1991. године.

Британска новинска агенција наводи и да Агенција за приватизацију процењује да ће почетна цена за Танјуг на аукцији бити само 761.000 евра (850,400) и додаје да у  2012. години, Танјуг имао укупну активу 181.7 милиона динара (1,69 милиона $) и укупна добит од 1,3 милиона динара, те да запошљава око 200 људи.

На крају Ројтерс  у свом извештају процењује да ће почетне цене за свих 38 државних медија на распродаји износити једва око 10 милиона евра.

Извор: Serbia launches sale of state-run news agency, 37 other media
Прилагодио на српски: Србин.инфо