Прочитај ми чланак

ЗБОГ СРБА „ЗАРАТИЛИ“ ЕНГЛЕЗИ И РУСИ: Сребреница заталасала УН

0

Почињу консултације око руске резолуције о БиХ, Британски не повлаче документ.

У Савету безбедности већ данас почињу консултације између сталних чланица око нацрта резолуције о БиХ, који је Москва доставила као контрапредлог британском документу о Сребреници – сазнају „Новости“.

Истовремено, Београд ће на адресе представника 15 држава у СБ послати ново писмо, у којем ће указати да је британска иницијатива за нас неприхватљива и да није у интересу ни Србије, ни целог региона, јер не доприноси помирењу, већ стварању нових тензија.

НОВИ ЗЕЛАНД

Британци се на Ист Риверу уздају и у свог традиционалног савезника Нови Зеланд, који од 1. јула преузима председавање СБ. Наши извори тврде да ће на њих, али и на све несталне чланице СБ наредних дана бити извршен велики дипломатски притисак из Лондона, али и из Вашингтона, да се по сваку цену спречи договор о дебати о руском документу.

Тиме практично дипломатска битка, која се недељама води на Ист Риверу, али и у светским центрима моћи, око иницијативе Лондона уочи сребреничког јубилеја, улази у фотофиниш, чији се расплет очекује 7. јула, за када је заказана седница СБ.

До сада није постигнут коначан договор да ли ће се британски документ тог дана наћи на дневном реду седнице СБ. Према нашим информацијама, Лондон је са негодовањем реаговао на потез Москве, која је практично уложила контрарезолуцију британској. Британија нема намеру да повуче свој текст.

Пре подношења руске резолуције, Британија је рачунала на подршку још седам од 15 чланица СБ – Француске, САД, Чада, Јордана, Литваније, Малезије и Новог Зеланда – што би било довољно да њихов предлог прође кроз „иглене уши“. Међутим, после потеза Москве, тај однос снага могао би да се промени.

Јер, за разлику од британског текста, који је и у другој, коригованој верзији, и даље оцењен као изразито антисрпски и третира само догађаје у Сребреници, Кремљ у свом предлогу тражи да СБ још једном потврди подршку Дејтонском споразуму и да се најоштрије осуде сви злочини почињени током свих сукоба у бившој Југославији.

Москва сматра да је задатак СБ да постигне договор о тексту који би донео истинску корист целом региону и позвао на помирење међу народима и сарадњу држава на Западном Балкану. Према руској влади, овакав документ много више одговара расправи о стању у БиХ, која ће се 7. јула водити у СБ, од резолуције која би се бавила било којим појединачним злочином, па и сребреничким.

Међу великим силама засада постоји само договор да се 7. јула минутом ћутања ода пошта свим жртвама ратова на простору бивше Југославије.

Теоретски, СБ може да расправља о обе резолуције, што није устаљена дипломатска пракса, или да на столу остане само британска, јер је она прва поднета.

Извор: Вечерње новости