Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА МЕЊА УСТАВ? Политичари, уместо народа бирају председника

0

narodna skupstina

Све више странака залаже се за промене у начину избора председника државе. Овлашћења и уштеде главни разлози измене правила.

Нa списку предлога за реформу политичког система све се чешће појављује идеја да председника Србије треба да бира Скупштина, а не грађани на непосредним изборима. Као главни разлог наводи се да су овлашћења шефа државе протоколарна, као и да би избор у парламенту донео уштеде.

ДОВОЉНО ОВЛАШЋЕЊА

Професор ФПН Зоран Стојиљковић каже да странке нису сигурне који ће им систем одговарати у моменту избора.
– За Србију је оптимална постојећа, двојна власт Владе и председника. А надлежности шефа државе нису мале. Ако председник има суспензивно право вета, обавља добар део међународних послова, поставља судије и главнокомандујући је, то је већ полупредседнички систем – сматра Стојиљковић, и додаје да „ако би председника бирали посланици, онда би то требало да буде с натполовичном већином, а не са двотрећинском коју је тешко добити“.

И председник Томислав Николић раније је изнео став да, ако остане на снази принцип да грађани бирају, онда шефу државе треба дати шира овлашћења – да одлучује о спољној и унутрашњој политици. У супротном, предлаже да председника бирају посланици.

Шеф посланичке групе СВМ Балинт Пастор каже да првог човека државе, на пет година, треба да бира Скупштина:

– Тај начин избора би више одговарао парламентарном систему државне власти, надлежностима председника, као и начелу економичности.

И Нова странка залаже се да посланици бирају шефа државе.

– Карактер председничког система се у Србији често мења. Кад нема већину у парламенту, он је церемонијални председник. А, кад има онда му јача и утицај на Владу и премијера – каже Зоран Живковић, председник „Нове“.

– Осим тога, директно изабран председник бирачима обећава оно што не може да испуни. На пример, каже да ће да отвори нова радна места, а нема овлашћења.

Социјалисти сматрају да изборно законодавство не може да се мења од избора до избора.

– Сва питања треба да буду ствар консензуса и да се тек онда изађе у јавност с предлозима – каже Ђорђе Милићевић (СПС).

За посланика ДС Александру Јерков „промена Устава и начин на који треба да се бира председник су озбиљне тема и кад се на тај начин о њима буде разговарало, ДС ће изнети предлоге“:

– СНС треба да изађе са пакетом предлога, што је једини начин како треба да се понаша странка власти, а не да испаљују идеје, без икакве анализе – каже она.

С друге стране, у СДС сматрају да не треба мењати садашњи начин гласања. Портпарол Тадићеве странке Константин Самофалов каже да се СДС залаже и да грађани директно бирају што већи број својих представника.

Иначе, све земље региона председника бирају на непосредним изборима. Грађани „заокружују“ име кандидата у Црној Гори, Македонији, Хрватској, Словенији, Румунији, Бугарској…

(Новости)