Прочитај ми чланак

НАТО КАМПАЊА У ЦРНОЈ ГОРИ: Не доводите нам злочинце у кућу

0

У јеку НАТО кампање, родитељи дечака погинулог у Мурину обратили се премијеру. Oптужују Ђукановића да је жртвовао народ.

Родитељи дечака Мирослава Кнежевића, који је погинуо током НАТО бомбардовања црногорске варошице Мурино 1999. године позвали су црногорског премијера Мила Ђукановића да јавно каже бившем америчком председнику Билу Клинтону, да је лагао када је казао да је Ђукановић тражио бомбардовање Мурина.

Ова Клинтонова тврдња је, како су пренели медији, објављена у документарцу који је направио Би-Би-Си под називом „Пад Милошевића“. Из Ђукановићевог кабинета је саопштено да су тврдње да је он призивао НАТО бомбе „ван памети“.

КРИВА РУСИЈА!

Душко Марковић, заменик председника ДПС, изјавио је да није тешко препознати одакле долази анти НАТО кампања. – Русија не гледа добронамерно на политику проширења НАТО и то се види. То су различити методи и о томе постоје одређене информације код надлежних институција, али то не може Црну Гору зауставити на њеном путу. Немам податке да ли финансира ту антикампању, али из онога што знамо постоји значајна подршка анти НАТО снагама у Црној Гори, каже Марковић.

Међутим, Момирка и Мирко Кнежевић, родитељи несретног дечака, наводе да, како кажу, приче да је црногорски премијер тражио бомбардовање Мурина, одавно круже у народу.

У филму се може чути да је Влада Црне Горе „била од подршке у плановима НАТО-а“. Клинтон је испричао да га је после гађања циљева у Црној Гори назвао тадашњи француски лидер Жак Ширак и питао га о чему се ради.

Он му је одговорио да је бомбардовање циљева у Црној Гори тражио Ђукановић. Клинтон је изјавио и да је добио информације да „Ђукановић тражи бомбардовање локација где су они који су против њега и који су промилошевићевци“.

Кнежевићи окривљују Ђукановића што је због политике и личних интереса жртвовао Мурино и њене грађане, међу којима су била и деца која су се тог дана играла на лимском мосту.

– Знате ли, премијеру, да је наш сада покојни Мирослав тада носио вашу слику на прсима јер сте му били идол, а захваљући вама, овај свет је напустио раскомадан. Исту судбину су доживеле и мале Оља и Јуца. То су урадили НАТО зликовци ваши „добротвори“. Реците јавно Клинтону да лаже а ми вам праштамо погибију нашег сина. Вратите нам децу и остале муринске жртве и Мурино ће гласати за улазак у НАТО. Овако, срећан Вам велики пут с њима, али нам крвнике немојте доводити у кућу – поручили су Кнежевићи и додали:

„Замислите владара једне земље који тражи да се део њене територије бомбардује зарад његових личних интереса, како би ућуткао своје опоненте”.

Гојко Раичевић, председник Мировног покрета „Не у рат – не у НАТО“ каже да ни после више од 12 година од наставка овог филма, Ђукановић и даље одбија да се изјасни о Клинтоновој тврдњи:

– Ђукановићу су на располагању две опције: Да каже да је изјава америчког председника потпуно тачна, или се плаши да Клинтону каже да је лажов! Реч је о истом оном Милу Ђукановићу, члану Врховног савета одбране СРЈ, на чијој је седници октобра 1998. године донесена одлука да се СРЈ „брани свим средствима“. На том састанку осим Ђукановића присуствовали су и чланови ВСО Слободан Милошевић, председник СРЈ, и Милан Милутиновић, председник Србије- подсећа Раичевић.

МИНИСТРОВО ОРАЊЕ

У НАТО кампању се укључио и министар пољопривреде Петар Ивановић који поручује да ће та Алијанса помоћи развоју црногорске пољопривреде!

– То би били пројекти који би повезали НАТО и пољопривреду у Црној Гори, било да је реч о деминирању земљишта или отклањању одређених супстанци које могу дугорочно да утичу на квалитет земљишта у Црној Гори – рекао је Ивановић.

Одговорио му је професор Радан Николић, председник Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе:

– Нека НАТО најпре деконтаминира оно што су њихове бомбе посејале по нашим ливадама, селима и градовима. Допринос развоју пољопривреде ове војне алијансе је још једна од низа манипулација које режим спроводи према свом народу.

Извор: Вечерње новости