• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Вести дана
  • ЕКСПЛОЗИЈА ОДУШЕВЉЕЊА И РАДОСТИ: Златне кошаркашице на балкону Старог двора поздравила Србија! (видео)
Прочитај ми чланак

ЕКСПЛОЗИЈА ОДУШЕВЉЕЊА И РАДОСТИ: Златне кошаркашице на балкону Старог двора поздравила Србија! (видео)

0

docek kosarkasice srbije

Српске кошаркашице први пут у историји постале су шампионке Европе, такав успех заиста треба прославити. Свечани дочек изабраница Марине Маљковић је уприличен од 20 часова, испред Старог двора у Београду, који сте могли  пратити на Првом програму РТС-а.

Ток дочека

20:55 – Реч је добила и најбоља играчица Европског првенства, Ана Дабовић.

„Добро вече Београде, добро вече Србијо. Хвала вам пуно за овај доживљај. Морам да поздравим све вас и мој Херцег Нови и надам се да се поново видимо овде. Можда чак и следеће године“, наговестила је Ана могући успех на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Њена сестра, капитен репрезентације, Милица Дабовић, је поручила:

„Ја не волим да причам. Могу само да кажем да сам најпоноснији капитен на свету у овом тренутку. Каже Ана „и најбољи“. Да вам се захвалим од срца што сте били уз нас сваки дан, што сте били наш ветар у леђа. Желим да заједно са овим девојкама отпевам једну песму“, рекла је Милица и запевала са саиграчицама „Добар дан, добри људи“.

Ипак, хит вечери, као и после финала, био је шампионски плес европских, а наших шампионки, које су га извеле на балкону.

Подсетимо, изабранице Марине Маљковић у недељу увече су победом над Француском оствариле највећи успех у историји женске кошарке у Србији. Поред титуле европских шампионки, репрезентација Србије је обезбедила и директан пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру наредне године.

milica dabovic

20:45 – Девојчица Дуња Јеличић отпевала је химну, а „Боже правде“ грмело је из 20.000 грла, укључујући и наше репрезентативке, које су, загрљене, заједно са селекторком Марином Маљковић, уживале у сваком тренутку. Заслужено.

„Добро вече, мој Београде. Добро вече моја лепа Србијо. Имамо само једну жељу а то је да Бог чува ове девојке, све вас и ваше породице – и да се опет сретнемо на овом истом месту“, поручила је селекторка златних шампионки.

„Колико дајеш – толико и добијеш. Ми смо за Србију дале све, а добиле смо овај дочек на балкону Хвала ти мој Београде, хвала ти цела Србијо!“, рекла је Соња Петровић, стрелац 22 поена у финалу.

„Србијо! Волим те!“, викнула је Данијел Пејџ, на српском, и поново изазвала одушевљење.

„Хвала вам што сте ту. Ово не би било могуће да нисте били уз нас од првог дана првенства. Хвала вам од срца“, рекла је Јелена Миловановић.

docek kosarkasice 3
20.38 – На крају, изашла је и селктора Марина Маљковић, која је добила највеће овације…

20.35 – Водитељ програма редом прозива златне девојке: Тамара Радочај, Соњи Петровић, Саша Чађо, Сара Крњић, Невена Јовановић, Јелена Миловановић, Дајана Бутулија, Тијана Ајдуковић, Кристина Топузовић, Данијел Пејџ, МВП Ана Дабовић и капитенка Милица Дабовић.

docek kosarkasice srbija 3

20:15 – Кошаркашице Србије су са крунама на глави отворени аутобусом и уз подршку неколико десетина навијача кренуле ка Балкону Скупштине Београда

Много људи дуж трасе поздравља најбоље кошаркашице Европе; прошле Бранков мост.

19.50 – И поред нешто лошијег времена, поприличан број навијача се окупио испред градске скупштине у Београду како би поздравио златне кошаркашице…

19:30 – Са разгласа се, у ишчекивању Марине Маљковић и њене екипе, чуло и „Хоћу само тебе, за тебе само знам“, а скоро десет хиљада тинејџера, који су стигли са српским заставама, мајицама, дресовима, капама и шајкачама, проводили су се без инцидената.

Неретко би њихову раздрагану песму прекинуло и скандирање „Ко не скаче, тај је шиптар“, што је била једина ствар која је одударала од свечане атмосфере. 

docek kosarkasica srbije 2
Испраћене су са надом да могу до једне од медаља, вратиле су се као шампионке Европе. Српске кошаркашице су у Србији, а од 20 часова биће им организован свечани дочек.

Као и многе спортисте пре њих, Београђани ће имати прилику да уживо виде 12 изабраница Марине Маљковић, које су у Румунији и Мађарској оставиле срце на терену.

Стари двор је спреман, дођите да поздравите европске шампионке. Ове девојке су заиста то заслужиле.

Извор: РТС, Курир.рс, Блиц.рс, Србин.инфо; видео: Курир.рс, Telegraf.rs