• Почетна
  • СВЕТ
  • Словенија: Опростимо се од пара које смо дали Грцима
Прочитај ми чланак

Словенија: Опростимо се од пара које смо дали Грцима

0

grcka-eu

Словеначки министар иностраних послова Карл Ерјавец рекао је да ће његова земља, после одлуке Грчке да распише референдум, морати највероватније да заборави на 1, 8 милијарди евра које су дали Грчкој.

Словенија је Грчкој преко два механизма за стабилизацију евра до сада позајмила 263, 68 милиона евра и издала још 1, 55 милијарди евра у гаранцијама. То је четвртина словеначких годишњих буџетских прихода, а Грчка је до сада вратила само 17, 6 милиона евра камата.

Ерјавец је додао да се грчки премијер Алексис Ципрас сам довео у безнадежну ситуацију и да се за референдум одлучио јер не може да испуни нереална предизборна обећања.

– Грчка је пред политичком кризом која ће довести до превремених избора, а можда чак и изласка Грчке из еврозоне – рекао је Ерјавец.

Председник Владе Словеније Миро Церар истакао је да је расписивање референдума врло некоректан потез владе Грчке, а можда и покушај уцене на који би ЕУ требало да реагује.

Председник Словеније Борут Пахор рекао је да је реч о врло озбиљној ситуацији, али да би се можда могла наћи формула да се решење одложи и потражи компромис у року од три месеца.

 

Srna