• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ВИДОВДАНСКА АКЦИЈА СРПСКОГ УДРУЖЕЊА „ЋИРИЛИЦА“ БЕОГРАД: Повратимо Културни центар Београда!
Прочитај ми чланак

ВИДОВДАНСКА АКЦИЈА СРПСКОГ УДРУЖЕЊА „ЋИРИЛИЦА“ БЕОГРАД: Повратимо Културни центар Београда!

0
Фото: scen.uns.ac

Фото: scen.uns.ac

Српско удружење „Ћирилица” Београд, које је основано и да би грађанским акцијама натерало српску државу да спроводи Устав по питању ћирилице, а не да ћирилица остане у Србији на нивоу фолклорног значаја, покренуло је нову кампању у циљу очувања јединог српског писма.

Редакција Србијн.инфо у целости објављује њихово саопштење у којима се тражи да Културни центар Београда поштује законе државе Србије, односно да на стаклу својих просторија, која су окренути ка улици, буду исписана ћирилична, а не латинична слова те позива своје читаоце да се одазову на племенит апел овог удружења:

„Поштовани пријатељи српске Ћирилице, позивамо вас да заједно упутимо писмо упозорења Културном Центру Београда, јер је, као институција културе, у власништву државе, у обавези да користи Ћирилицу. То није ствар ничије добре воље, нити ствар избора. Дакле, ово је само наизглед молба, а у ствари је љубазно упозорење да ће Удружење „Ћирилица“ из Београда предузети све правне механизме, укључујући и судске тужбе да заштити Устав Србије и наше право на Ћирилицу.

Помозите нам да се почастимо својим писмом на једном од најистакнутијих места у Београду!

Допис који се налази у наставку треба на Видовдан, 28. јуна, свако од нас појединачно, да проследи на следеће адресе њихове ел. поште:

[email protected]
[email protected]
[email protected]

Са предметом: Видовдански захтев за ћирилични натпис
Из понуђеног писма можете да избаците датум и потпис – по жељи.

Хвала на помоћи!

Писмо

Културни центар Београда
Руководиоцу центра
Кнез Михаилова 6
11000 Београд, Србија

Поштовани српски културни прегаоче,
Натпис са називом ваше установе, који се налази крупно исписан на стаклу ваших просторија, на коме није заступљена ћирилица, је противуставан и противзаконит:

Културни центар Београда, чији је оснивач град Београд, уписан је под бр. 51 у каталогу органа јавне власти за град Београд, те као такав је потпуно у обавези да поштује члан 10 Устава РС и Закон о службеној употреби језика и писма (у даљем тексту: ЗоСУЈиП) (Сл. гласник РС 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/05, 30/10), где је у члану 2. прописана обавеза коришћења ћириличког писма, као и у члану 3. став 1, где је јасно наведено да сте у комуникацији, као и у писаном обраћању грађанима једино у обавези да користите службено ћириличко писмо, па тек потом икоје друго.

Зато вас молимо да наведени натпис буде преправљен у складу са чланом 10, Устава РС, као и са наведеним законом (ЗоСУЈиП), и то у року од 7 дана од пријема овог подсетника, а најкасније до 10. јула ове године.
Очекујемо позитиван одговор и предузимање одговарајућих мера, како не бисмо били присиљени да захтевамо поступак по члановима 22. и 24. наведеног закона и да упућујемо пријаве заштитнику грађана и/или надлежном суду.

Подсећање да комплетно писано, штампано и електронско обраћање грађанима ускладите са Уставом РС и наведеним законом остављамо за неки наредни допис, чиме вам дајемо довољно времена да ускладите своје записе са Уставом и законима..

Као културни прегалац, сигурно знате да култура народа значајно почива на његовом писму.
Негујући своје писмо, негујете и основни предмет своје делатности и тиме подижете друштвени и професионални значај и себи лично и установи коју водите.

Уверавамо вас да је једини циљ овог обраћања жеља да сачувамо наше писмо, као и наше право и слободу да најпре негујемо своје културне тековине, за које су се, између осталог, жртвовали непребројни наши преци, које помињемо на овај највећи српски државни, верски, војни и свенародни празник – на Видовдан.

Уз жеље за много бољу будућу сарадњу, као и многе успехе у неговању наше културе, захваљујемо вам на разумевању.

С поштовањем,

У __(МЕСТО)___, на Видовдан 2015.

___(ПОТПИС)___

Извор: Српско удружење „Ћирилица“ Београд, Србин.инфо