Прочитај ми чланак

Стручњаци из целог света: Вучићу немој да продајеш Телеком !!!

0

vucic-preti 0

БЕОГРАД – Иницијативни одбор „Телеком је наш” доставио је ове недеље Влади Републике Србије и министарствима отворено писмо против продаје „Телекома Србија” које је потписало 210 врхунских међународно признатих стручњака у релевантним областима из Србије и 11 земаља у свету, укључујући САД, Канаду, Аустралију, Јужноафричку Републику, Уједињене Арапске Емирате и неколико европских држава.

Међу потписницима је 129 доктора наука, укључујући 24 академика и 60 професора универзитета, 23 магистра наука и мастера, 57 инжењера, економиста, правника, адвоката и новинара. Готово половина потписника је из наше научностручне дијаспоре. Међу потписницима су и неколико бивших министара и помоћника министара из Србије и Републике Српске, декани електротехничких факултета у Београду и Бањaлуци, председник Академије инжењерских наука Србије, као и потпредседник Академије наука и умјетности Републике Српске, некадашње судије Савезног уставног суда…

Као и 2010. године, кад је слично отворено писмо предато тадашњој министарки за телекомуникације Јасни Матић, желимо поново да изразимо своју забринутост због одлуке владе да прода „Телеком Србија” која, према нашим информацијама, поново није била пропраћена неопходном анализом и адекватним образложењем. Није јасно по ком основу наша власт, после свега што се догодило од 2001. године, још верује да ће даља брутална приватизације и „либерализација тржишта” донети бољитак Србији, кад наша претходна искуства и искуства других земаља показују супротно. Продаја или приватизација „Телекома Србија”, или неког његовог дела, и генерално инфраструктуре коју је градила држава, направиће народу Србије непроцењиву и ненадокнадиву штету. Према подацима из априлског истраживања јавног мњења, слично мисли и више од 65 одсто грађана Србије.

Према информацијама објављеним недавно, словеначка влада је одлучила 16. јуна да не прода свој „Телеком” када се сазнало да је требало да буде продат по дупло нижој цени од (сакривене) праве вредности од 1,671 милијарду евра и да је јeдини купац британски фонд „Синвен” у ствари пуки посредник за „Дојче телеком”. Изгледа да се сличан сценарио одвија у Србији, где још нисмо чули висину процене коју је компанија „Лазард” урадила, а министар Вујовић помиње број од 1,5 милијарди евра за продају 100 одсто „Телекома”, што је скоро истоветно са 1,4 милијарде евра које су тражене за 51 проценат „Телекома” 2010. године!

Док се земље у транзицији присиљавају да продају своје ИТ компаније, велике и богате државе су генерално задржале проценте својих оператора (Норвешка, Немачка, Британија, Француска, Шведска…) који укључују и велики број откупљених оператора мањих, сиромашних земаља, те још могу да контролишу своју телекомуникациону инфраструктуру и приходе које доносе.

Као стручњаци упознати са ситуацијом у области телекомуникација не само у Србији него и у свету, нарочито смо забринути за будућност информационо-комуникационе индустрије и истраживачког развоја, као и образовања будућих генерација у овој области. Будућност електротехничких и електронских факултета у Србији и Републици Српској била би доведена у питање продајом „Телеком Србија”. Ови факултети су признати и познати у свету, укључујући и САД, одакле долази и највећи број потписника отвореног писма.

У случају продаје страној компанији, заштита тајности телекомуникационог саобраћаја и национална безбедност биће препуштени странцима, с могућностима комплетног надзора и праћења веза војске и полиције, државне управе, предузећа и грађана. Врло је могуће да и медијски садржаји промовисани од иностраних власника буду супротстављени интересима државе Србије и њених грађана.

Због свега наведеног у отвореном писму апелујемо на Владу Републике Србије да одговорно преиспита своју намеру да прода „Телеком Србија”, анализирајући искуства других земаља и све могуће последице по привреду, економију, образовање и развој земље. Предлажемо да се одмах обустави процес продаје и пређе на реорганизацију „Телеком Србија”, уколико постоје проблеми у његовој ефикасној организацији.

 

Потписници отвореног писма стоје на располагању да помогну стручним саветима и својим међународним искуством. У групи су професори са најбољих универзитета у свету, стручњаци који раде у истраживачким лабораторијама или телекомуникационим компанијама у Силицијумској долини, од којих су многи власници патената у области телекомуникација и развојних софтверских програма, аутори уџбеника и књига, као и власници компанија.

Много наших младих стручњака радо би се вратило у земљу и помогло домаћем развоју ове изузетно профитабилне области.

Шта би рекли Пупин и Тесла на тврдње да Срби не могу да савладају нове технологије, да не могу ефикасно да управљају јавним добром и да им зато треба одузети „Телеком”?!

У име Иницијативног одбора „Телеком је наш”
Проф. др Јасмина Вујић

Извор: Политика