Прочитај ми чланак

Гејеви обележавају „Дан поноса“ на Тргу републике

0

pederi12321

ЛГБТ особе обележиће Међународни дан поноса скупом на Тргу Републике под називом „Зона слободна од мржње“.

Парада поноса Београд саопштила је јуче да ће обележити Међународни дан поноса – 27. јун, а да је слоган овогодишње београдске Недеље поноса „Моја права – моји захтеви!“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честита је Међународни дан поноса свим припадницима ЛГБТ заједнице наводећи да је потребно још много тога урадити како би постали друштво у коме се у пуној мери поштују људска права, а Србија сигурно окружење за све оне који су другачије сексуалне оријентације.

„Иако су у последњих годину дана направљени одређени кораци како би се побољшао положај ЛГБТ популације – од доношења стратешких документа, до одржавања Параде поноса, истраживања и даље говоре да су и изложени дискриминацији, да се социјална дистанца не смањује, а да је насиље родитеља, блиских рођака и партнера према ЛГБТ особама у порасту“, истакла је Јанковић у саопштењу.

Како је истакла, потребан је интензиван и континуиран рад на сузбијању предрасуда и стереотипа, и то пре свега код деце и младих.

Повереница је најавила и да ће се заједно са запосленима у институцији на чијем је челу данас придружити скупу на београдском Тргу Републике.

Наводећи да је ове године шетња посвећена антифашизму и идејама слободе, једнакости и мира, она је позвала грађане да се придруже.

(Блиц)