• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Вести дана
  • Стефан нађен у исцепаној мајици, брат који је измислио причу о отмици показује знаке психопатског понашања!
Прочитај ми чланак

Стефан нађен у исцепаној мајици, брат који је измислио причу о отмици показује знаке психопатског понашања!

0

hro-10-01_620x0

СТЕФАН Илић (12) који је нестао у суботу у Банатској Суботици пронађен је мртав у каналу реке Караш! Његово тело открио је мештанин Јован Грујић, који је одмах обавестио полицију. Након обдукције утврђено је да је смрт наступила утопљењем и да на телу нема знакова насиља – везивања и повређивања.

МУП је саопштио да је Урош Илић (9), млађи брат настрадалог Стефана, измислио целу причу о отмици. Због тога, полиција, између осталог, испитује да ли је он на неки начин одговоран за смрт малишана.

Стефаново тело је пронађен у Карашу око 400 метара од села. На том потезу рониоци су у понедељак трагали за малишаном, јер су сумњали да се можда удавио. Ипак, вишесатна потрага није дала резултате. На крају је мештанин Јован Грујић, у понедељак око 12.30, случајно пронашао тело несрећног дечака. Обавестио је полицију, а затим бициклом дошао до куће породице Илић и рекао им за трагедију.

– Чувао сам стоку на ливади, па сам отишао до реке да оперем ноге – казао нам је Грујић. – Тек када сам загазио у воду, на два метра од мене, видео сам тело дечака како плута.

ПОЛИГРАФ НИЈЕ ПОМОГАО

МЕДИЈИ су претходних дана спекулисали о томе како су Стефанови родитељи Гордана и Стева пали на полиграфу, али како сазнајемо, резултати тестирања у ствари ништа нису показали. – Највероватније због њиховог емотивног стања и стреса, полиграф је био неупотребљив. Нисмо могли да знамо да ли говоре истину, нити да ли лажу – рекао нам је извор у Министарству унутрашњих послова.

Претходна два дана стотине полицајаца непрестано су трагале за дванаестогодишњим Сте­­фаном, који је, према причи његовог млађег брата Уроша – отет. Како је дечак испричао инспекторима, три непозната мушкарца пресрела су њих двојицу на путу до куће. Стефана су ставили у гепек црног аутомобила, али је он наводно успео да побегне. Како незванично сазнајемо, деветогодишњак је потпуно измислио причу о отмици, а да ствар буде додатно бизарна – полицији је дао врло детаљне описе осумњичених и њиховог аутомобила. То је потпуно збунило инспекторе, који су у првом тренутку поверовали у ову причу.

– Рекао нам је да су његовог брата отела три Рома, а да је један од њих имао тетоважу змаја на рамену – каже наш извор близак истрази. – Просто је невероватно колико је добро исконструисао непостојеће ликове и описао сваког појединачно. Ми смо водећи се његовом причом кренули у озбиљну потрагу за отмичарима.

Стицајем околности, аутомобил који је одговарао опису из Урошеве приче је пронађен у Београду. У највећој тајности организована је акција, којом је, како сазнајемо, координирао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Доведени су и пси трагачи који су оњушили возило у нади да ће осетити мирис несталог дечака. Након тога, власник црног “пунта” је све време праћен, у нади да ће полицију одвести до Стефана. Нажалост, малишан је све то време био мртав, а тројица отмичара су, испоставило се, само део маште.

Према сазнањима “Новости” из МУП, претходних дана полицијски психолози детаљно су разговарали са Урошем. Они су закључили да дечак поседује коефицијент интелигенције изнад 150 (особе са коефицијентом изнад 140 сматрају се потенцијалним генијима), али и да са друге стране испољава прве знаке психопатије.

– Ради се о изузетно манипулативном дечаку, што је и очигледно с обзиром на то да је успео да превари огроман број људи и дигне целу полицију на ноге – наставља наш извор из МУП. – Урош је у својој породици глава куће и његова реч се апсолутно уважава. Браћа га беспоговорно слушају, али исто важи и за родитеље. Он делегира послове, организује, планира… Психолози који су са њим разговарали су такође приметили да показује прве знаке психопатског и социопатског понашања. У сваком случају, ради се о једном врло чудном дечаку.

hro-10-potraga 600
Пре него што се сазнало да је Стефан пронађен мртав, Урош је и новинарима окупљеним у њиховој кући у више наврата поновио идентичну причу, коју је испричао и полицији. Кренуо је да говори стојећи, а затим је привукао гајбицу и сео на њу.

– Са Стефаном сам тог дана чувао овце. Када смо пришли Карашу близу села, пришао је тај црни аутомобил. Било их је троје – у даху је говорио Урош. – Један је имао истетовирану целу леву руку, неког змаја, а друга двојица су били Цигани. Отворили су врата и извадили штапове за пецање. Питали су нас где је најбоље да се пеца. Ухватили су Стефана, везали га и стрпали у гепек. Био је црн ауто, кроз та стакла није ништа могло да се види. И мене су хтели да ухвате, али сам им на брзину побегао. Утрчао сам кроз нека врата у комшијино задње двориште. Ту има керова, али ме они знају, па ме нису дирали. Одмах сам дошао кући и рекао тати шта се десило. После сам и полицији показао где је то било.

Док је мајка Гордана новинарима говорила да не зна зашто би неко отео њихово дете, када су они сиромашни и да немају чиме да им плате, мали Урош је утрчао у двориште и повикао: “Мама, ено га у каналу”.

– Сад су га видели, неко га је убацио тамо. Чика Јова га је видео – бризнуо је Урош у плач и рукама покрио лице.

Стотине полицајаца трагало за несрећним дечаком

Након тога су и сва остала деца, поготово сестре, почела да кукају. Отац је са сузама у очима шетао по дворишту држећи се за главу, а мајка је запомагала. После неког времена је дошла и Хитна помоћ, јер је једној од девојчица позлило.

Лекари су муњевито обавили обдукцију, а резултати су показали да Стефан у плућима има воде, односно да се удавио. На леђима су му биле видљиве три маснице, али је врло могуће да су оне настале током дечје игре. На телу није било видљивих трагова насиља. Стефан није везиван нити је претучен и бачен у воду, незванично нам је потврђено у МУП. Стефанова мајица је била поцепана када га је полиција извукла из воде, али је могуће да се у води закачила за грану или камен.

ЦЕЛО СЕЛО НА НОГАМА

ОКО трошне куће на улазу у Банатску Суботицу окупило се цело село, које броји свега 150 становника. Они су причали како су чули да су дечаци из ове породице неколико пута ишли на Караш да се купају, иако нико од њих није знао да плива. За Стефана су имали само речи хвале, говорећи да је био најбољи и највреднији од све деце и да је највише помагао оцу. Према Урошу, међутим, нису били тако наклоњени.

Родбина и пријатељи малог Стефана, непосредно пошто им је јављена трагична вест

– Урош је префриган. Увек нешто сплеткари и има неку моћ убеђивања, па је наговарао и своју браћу и осталу децу из села да раде оно што им он каже – озлојеђено прича једна од комшиница. – Моја деца се са њим не друже, откако је мом сину разбио главу. И тада је смислио неку причу, тврдећи да се то није догодило.

Сава Миросављевић, човек који је ангажовао ову породицу да му чувају стоку, каже да никада са њима није имао проблема – ни са родитељима ни са децом.

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ: ИСТРАГА У НЕКОЛИКО ПРАВАЦА

МИНИСТАР унутрашњих послова потврдио је да је тело дечака Стефана Илића пронађено 400 метара од куће у којој је живео са породицом.

– Отац је га је идентификовао – рекао је Стефановић. – Истрага је све време ишла у неколико праваца, а нисмо искључивали ниједну могућност.

За дечаком је трагао велики број припадника МУП, Жандармерије, саобраћајне полиције, као и рониоца. Обавештене су и службе у региону, а били су затворени и гранични прелази. Испитано је 20 особа, а полиција је идентификовала сва возила која су одговарала опису који је дао Стефанов млађи брат.

– Реч је о деветогодишњем дечаку, што доста ограничава истрагу – изјавио је Стефановић. – Очекује нас осетљива криминалистичка обрада. Хвала свим грађанима који су хтели да помогну у току потраге за дечаком.

У интересу истраге Стефановић није желео да коментарише резултате полиграфског тестирања, али је навео да се у медијима протеклих дана могло чути двадесетак нетачних верзија.

 

Večernje Novosti