Прочитај ми чланак

САНДА РАШКОВИЋ-ИВИЋ ЗА СРБИН ИНФО: Патриотски блок неће дозволити рушење Српске

0
Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

О актуелној политичкој ситуацији у земљи, редакција „Србин инфо“ је разговарала са председником Демократске странке Србије Сандом Рашковић-Ивић:

У Београд ускоро стиже немачка канцеларка Ангела Меркел са новим ултиматумима око Републике Српске и Космета. Шта ће се десити ако премијер Вучић прихвати и спроведе све захтеве Меркелове?

– Немци су нам већ дали довољно строге ултиматуме за прилазак ЕУ, па сваки следећи може да значи праву пропаст Србије. Берлин ће од Беграда сигурно тражити Косово у УН, као и мењање односа према Републици Српској и њеном председника Додику. Мислим да је ова посета још један знак да Влада Србија мора под хитно да промени свој стратешки правац, одустане од еврофанатичног лудила и да почне да гледа пре свега како да спроведе интересе српског народа. Јер, посета Ангеле Меркер дира два суштинска питања: једно је државно питање par exelance, а то је питање Косова и Метохије, а друго је питање Републике Српске као најзначајнијег националног питања српског народа. Значи, нама Немци, а тиме и Брисел, поткопавају две кључне ствари, национално питање кроз Републику Српску и државно питање кроз Косово и Метохију.

Питам премијера Србије и српску владу зашто нам то раде, зашто не одустану од тог пута? Даље инсистирање на таквом геостратешком правцу значи крај Србије и српског народа. Ако они не знају одговор на ово питање, можда ће управо знати народ Србије.

sanda foto Nenad Zlatanovic 51

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Уколико српска власт спроведе ултиматуме из Берлина, каква ће бити реакција Патриотског блока, чији је члан и ДСС?

– Реаговаћемо превентивно. Уз помоћ јавности покушаћемо да извршимо притисак на Владу Србије да не прихвати нове ултиматуме. Иако су медији прилично затворени за евроскептичне и националне странке, протеста ће сигурно бити. Јер, ово што нам се спрема не слути на добро.

ЕУ притисак се огледа и кроз захтев да се уради реформа политичког система у Србији по „стандардима Брисела”?

– Реформа политичког система Србије је усмерена у циљу да се пре свега промени Устав Србије. Најављује се брисање преамбуле, која говори да су Косово и Метохија неотуђиви део Србије, што је скандал. У питању је последња брана која Космет формално правно задржава у Србији и ако то избаците више нема никаквих проблема за верификацију нове шиптарске државе.

Такође, тражи се да се бира у парламенту Председник Србије. Председник је једина институција која је одраз воље народа, коју бирају непосредно сами држављани Србије. Ако се и председник бира у Скупштини, имаћемо само људе коју воде државу, који нису одраз воље бирача него одраз трговине, разних комбинација и притисака са Запада.

И трећа ствар, тражи се смањене броја посланика. Прича да ће тако српски парламент бити јефтинији је уствари само параван и маска јер ако се смањи број посланика, СНС ће уз огромну количину пара направити потпуно једнопартијски парламент састављен од Напредне странке и њених сателита. То је онда прави крај демократије. Сви већ знамо како оперишу по терену, придобијају гласаче куповином и митом, присиљавањем, запошљавањем у државној служби, батињањем и застрашивањем.

Српски народ и становници Србије треба да знају да се налазимо на ивици тоталитаризма, који само што није клизнуо у отворену диктатуру.

Да ли је приближавање Вучића Вашингтону заправо најва уласка Србије у НАТО и увођења санкција Русији?

– Формално, Србија неће увести санкције Русији, као што формално неће признати независно Косово. Али као што нам виси над главом правно неообавезујући „Бриселски споразум“ који је у ствари признање Косова од стране Београда, тако исто и одбијање „Јужног тока“ и такозвана диверсификација у изградњи и коришћењу гаса, Србију чини зависну од Хрвата, Азербејџанаца и од неког Трансјарадског гасовода. А тај ток има капацитет дест милијарди кубика за разлику од Српског, односно Турског тока који има 63 милијарде кубних метара капацитет. Одлука да саботирамо такав пројекат је уствари увођење санкције Русији. То је окретање леђа Москви, не само енергетски, политички већ и у сваком смислу – закључује председник ДСС Санда Рашковић-Ивић за „Србин инфо“.

Извор: Србин.инфо – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић