Прочитај ми чланак

ИСТИНА О СРЕБРЕНИЦИ: Промоција књиге пуковника Шкрбића

0

ratko skrbic pukovnik

У среду, 10. јуна, у просторијама Месне Заједнице Теразије, Теразије број 45, са почетком у 18 часова биће одржана промоција другог издања књиге Сребреничка подвала пуковника Ратка Шкрбића.

Књига пуковника Ратка Шкрбића “Сребреничка подвала“ изазвала је велике контроверзе када је објављено прошлогодишње прво издање. и поред активне опструкције различитих невладиних организација и њихових интервенција код војних органа књига је нашла свој пут до читалаца. Важно је напоменути да су налази пуковника Шкрбића изнети у књизи верификовани и пред Хашким трибуналом тиме што је значајан део материјала објављеног у књизи заправо његов експертски извештај написан за ову институцију и од ње увршћен у судске списе.

У издању невладине организације Историјски пројекат Сребреница објављено је и друго издање књиге. Књига обухвата анализу војних и цивилних губитака муслиманских снага у енклави Сребреница током 1995. године и посебно током драматичних јулских дана током и после операције ВРС “Криваја 95“.

Књига је заснована на изворима несрпског порекла, документима које је као веродостојне прихватио Хашки трибунал и документима војске Армије БиХ. Аутор се аналитички смело и пажљиво бави контроверзним темама као што су циљеви српских операција у лето ’95. године, положај и статус демолитаризованих зона, губици муслиманских снага у војним дејствима у и око Сребренице 1995. године и приликом пробоја ка Тузли, положају демилитаризоване зоне Жепа и српским операцијама приликом њеног запоседања. Посебно су важни његови закључци о броју страдалих муслиманских војника и цивила и структури погинулих као и оштра критика извештаја државне Комисије коју је усвојила Скупштина РС 2004. године.

Позивамо све заинтересоване да се придруже и присуствују предавању о књизи.