• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ БЕОГРАДА: Због „сатанизма“ би да селимо Теслину урну
Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ БЕОГРАДА: Због „сатанизма“ би да селимо Теслину урну

0

teslina urna

На дневном реду градске скупштине била је одлука о подизању споменика Николи Тесли, али без старе приче о пресељењу урне великог српског научника није могло.

Као један од разлога за премештање урне наведени су „сатанистички обреди који се одржавају у Музеју Николе Тесле“, а на то је за говорницом указао председник Скупштине Београда Никола Никодијевић.

„У питању је иницијатива патријарха због сатанистичких обреда у том музеју, ако ме већ терате да кажем истину…“, рекао је Никодијевић.

„Испровоцирани“ председник градске скупштине тврди да је опозиција расправу одвела у погрешном смеру. Ипак, после непромишљено изговорених речи, Никодијевић се правда.

„За говорницом можете да употребите и грубље речи, да у афекту кажете било шта. Сада, када бирам речи, кажем да то није у скалду са духовношћу, традицијом и правилима које налаже хришћанство“, каже Никодијевић.

Да ли су представници СПЦ на састанку с градским властима, инсистирајући на пресељењу Теслине урне, своју иницијативу, између осталог, образложили сатанистичким обредима?

„Да ли је то сатанизам или не? Ја се не разумем, нисам верник, нисам стручњак за религију. Они кажу да није у складу с тим. Можда је сатинизам груб начин за рећи, али они кажу да се то користи на недостојан начин“, каже Никодијевић и наводи да су му то рекли „представници СПЦ“.

Надлежни у Музеју Никола Тесла били су шокирани после ових изјава.

„Овде постоји служба која 24 часа обезбеђује музеј. Музеј функционише на достојанствен начин. Као и сви остали експонати, урна се чува и достојанствено третира, по највишим стандардима“, каже директор музеја Бранимир Јовановић.

Никола Тесла ће добити споменик на платоу испред Храма Светог Саве. У градској власти негирају да таква одлука представља покушај да се на мала врата урна великог српског научника пресели баш тамо.

„Никакви тајни пролази унутар споменика, никаква кутија у коју иде урна не постоје. На челу одбора за подизање споменика је патријарх. Не можете њега да оптужите да вара одборнике“, каже Никодијевић.

У Музеју понављају да о иницијативи за премештање посмртних остатака треба озбиљно размишљати и разговарати док се не постигне консензус на националном нивоу.

„По мом мишљењу, национални интерес је да нема оваквих сензационалних прича. Нема смисла, лоше се одужујемо Тесли“, каже Јовановић.

Рад комисије која треба да одлучи где ће бити место Теслине урне није орочен. У њеном саставу су, подсећамо, чланови Скупштине града, СПЦ и САНУ.

Извор: Б92