Прочитај ми чланак

ВИДЕО ОТКРИВА ЗАБРАЊЕНУ ИСТИНУ: Овако су Американци и Енглези сравнили са земљом Нови Сад

0

На петоминутном снимку се могу видети грађани како у центру града, на Тргу слободе беже у склоништа, авиони изнад града, као и експлозије и дим од последица бомбардовања.

Историјски архив града Новог Сада објавио је на свом Јутјуб каналу до сада невиђен снимак бомбардовања Новог Сада из 1944. године.

Како су рекли у архиву, снимак је недавно откривен и потом сређен у сарадњи са РТВ и приказан током изложбе о 70 година од ослобођења Новог Сада, а сада је постављен на интеренет како би и шира јавност имала прилику да га види.

На петоминутном снимку се могу видети грађани како у центру града, на Тргу слободе беже у склоништа, авиони изнад града, као и експлозије и дим од последица бомбардовања.

Снимак приказује и многе уништене објекте, али није могуће идентификовати тачно из којих су делова града.

Могуће је препознати поразрушене зграде у улици Максима Горког у делу који је наближи кеју, као и фабричка постројења која су некад била у Радничкој улици, попут Албуса.

Откривање овог снимка ће помоћи новосадским историчарима да више истраже шта се дешавало током августа и септембра 1944. године у Новом Саду, јер се до сада ова тема слабо истраживала.

Многи подаци су откривени претходних година и то захваљујући интеренту на којем су се појавили извештаји о летовима америчке и британске авијације.

За Нови Сад су били најважнији подаци о деловању 15. Ваздухопловне армије англо-америчких снага стациониране у Италији која је бомбардовала град десетак пута, јер до данас није потврђено колико је укупно налета било.

Само англо-америчко бомбардовање је било доста непрецизно и на мети су се нашле фабрике, аеродром, касарне, објекти окупационих власти, електрична централа, железничка инфраструктура и мост на Дунаву, али и објекти обичних Новосађана.

Цивилни објекти који су тада оштећени су се налазили не само поред објеката који су били на мети напада. Тачних података о броју настрадалих у бомбардовању 1944. године нема, а процене иду и преко 1.000 погинулих.

Поменимо да је Нови Сад током Другог светског рата бомбардован и априла 1941. када су немачки бомабрдери бацили бомбе на војне и цивилне објекте у граду. Неки хроничари бележе, да су совјетски авиони пред ослобођење октобра 1944. године такође имали мања дејства над подручјем града али бомбардујући искључиво немачке и мађарске војне колоне у повлачењу.

Извор: 021.rs