Прочитај ми чланак

СРПКИЊА “ЗАПАЛИЛА“ ШВЕДСКУ говором о Јасеновцу

0

jasenovac tribina

На дан Светог Новомученика Вукашина од Клепаца 29. маја 2015. године у препуној конференционој сали Радничког универзитета у Стокхолму – АБФ, одржано је Вече сећања поводом 70 година од како су усташе напустиле Јасеновачки систем хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома.

Програм комеморације је био приређен искључиво за шведску публику која је веома мало знала о геноциду и холокаусту у Независној Држави Хрватској у Другом светском рату.

Програм је отворила изложба страдања јасеновачких жртава филмског ствараоца Симе Брдара као и награђивани докуметарни филм ЈУСП Доња Градина истог аутора „Чиста крв“, који говори о јасеновачком логорашу, живом сведоку, Јеврејину Цадику Данону – Брацу.

Такође је приказан одломак из интервјуа Проф Др Жарка Видовића, ауторке Јелене Миле, глумице и продуцента. Прича данас пензионисаног професора историје цивилизације, који живи и ради у Београду, почиње у Сарајеву, где је тада млади студент Жарко био ухваћен и пребачен за логор у Јасеновцу одакле га Немци извлаче ’42 и шаљу на принудни рад градње путева на крајњем северу Норвашке. Жарко захваљујући Норвежанима бежи ’43 за Шведску. Током свог кратког боравка у Шведској наставља да студира на Унверзитету у Упсали где му се родила и ћерка Зага.

jasenovac tribina 2. jpg

Проф др Видовић није могао присуствовати Комеморацији али је зато публику у Стокхолму поздравила њега ћерка Зага Грип која је свога оца први пут упознала пре 8 година у Београду. По свом првом и једином повратку из Шведске 1947. у тадасњу Југославију, власти су Жарка ухватиле и забраниле сваки излазак из земље и сваку комуникацију с иностранством, тако да је и Зага расла у потпуном незнању о свом биолошком оцу.

Међутим, највећу пажњу Швеђана је привукло предавње директорке Jasenovac & Holocaust Memorial Foundation из Лондона Драгане Мијатовић Томашевић одржаног на енглеском језику. Мијатовић-Томашевић је својим прецизним објасњењима о разлици између усташке и наци фашистичке идеологије ставила јасно до знања да није било фашистичких жртава у НДХ током Другог светског рата.

jasenovac tribina stokholm

Уз представљање своје књиге такође је објаснила важан значај и улогу Ивана Ханса Мерца пионира ’Католичке акције’, који је усташком режиму био највећи духовни идеолог. Уследио је пљусак питања већином изазваних огорчењем шведске публике која није знала ништа о Јасеновачком систему Хрватских концетрационих логора за истребљење Срба Јевреја и Рома, а још мање о идеологу „Орлова/Крижара“ Ивану Хансу Мерцу. У најмању руку Швеђани су били запрепашчењи чињеницим, да о страхотама Јасеновцу нису знали скоро ништа; и тражили су одговоре зашто је то тако.

У току вечери се први пут на сцени чуо текст исте ауторке Томашевић- Мијатовић, објављен у престижном торонтском часопису „Људи Говоре“ под називом ’Писмо мајци’ – које је казивала драмска уметница Јелена Мила.

Целокупан материјал с овогодисње Комеморације у Стокхолму на захтев Шведског Института за проучавање живе историје (Forum for Levande Historia) биће свечано предат овој Институцији која се бави демократијом и људским правима користећи искуства историје као наук за будућност.

За идућу годину је већ најављено предавање Председника Међународне Комисије, проф др Србољуба Живановића, истакнутог научника у области антропологије, палеопатологије и медицине.

jasenovac tribina 3jpg

Овој свечаности, која се по пети пут одржава у Стокхолму, са територије бивше Југославије присуствовао је амбасадор Србије Душан Црногорчевић, јеврејска породица – преживеле жртве холокауста др Јован и Дина Рајс, као и свештеници храма Светог Сава Душан Раковић и Арсеније Гардовић.

Комеморацију у сарадњи организовали:

Биро Републике Српске у Шведској (НВО), Фондација Царица Јелена, АБФ Стокхолм, Амбасада републике Србије у Краљевини Шведској, као и Српска православна црква, Црквена општина Свети Сава – Стокхолм.

Извор: Jasenovac & Holocaust Memorial Foundation, Србин.инфо