Прочитај ми чланак

ПУКЛИ ДРУГОСРБИЈАНЦИ: ТВ Прва купује Б92 телевизију

0

b92-prvaТелевизија Прва је поднела захтев Регулаторном телу за електронске медије (РТЕМ) да јој одобри куповину телевизије Б92.

Ако РТЕМ одобри ову транскацију, Б92 ће, после 15 година рада, суштински престати да постоји као засебна телевизија, односно, постојаће као део ТВ Прва, пише „Информер“.

Како сазнаје лист, иза овог захтева за преузимање крије се заправо план власника Прве и Б92, грчког медијског тајкуна Теодора Кирјакуа да у Београду направи „две телевизије са једном редакцијом“. Тај план грчког газде значи да ће најмање 100 новинара, уредника и других запослених на РТВ Б92 наводно добити отказ.

Према речима извора листа, Кирјаку има много економских проблема у Грчкој и не може више себи да дозволи луксуз да сваког месеца губи десетине хиљада евра у Србији.

– Кирјаку је решио да споји две телевизије и да са једном екипом људи прави две телевизије. Тако ће на пример Прва и Б92 имати једну информативну редакцију, а објединиће готово све друге службе на две телевизије.

Процењује се да ће тако знатно смањити губитке. У сваком случају, већ је направљен списак са најмање 100 отказа. Без посла ће остати новинари, уредници, али и други запослени – објашњава овај саговорник који је високопозиционирани менаџер у „Антена групи“ Теодора Кирјакуа.

Председник савета РТЕМ Горан Караџић потврдио је да им је стигао захтев ТВ Прва:

– Послали су и извештај у коме стоји да им заједничка гледаност у претходној години не премашује 21 одсто од укупне гледаности у Србији, а према закону је дозвољено до 35 одсто. Не знам шта су им планови, али вероватно је реч о смањењу трошкова и повећању профита…

Пошто је реч о емитеру са националном фреквенцијом, проверићемо са Агенцијом за заштиту конкуренције да ли се овим уводи монопол на медијском тржишту Србије – каже Караџић.

Извор: Информер.рс