Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА ставила Аустрију на „црну листу“

0

austrija

Украјина је ставила Аустрију на „црну листу“ земаља које се сматрају „пореском оазом“, тврди бечки дневник „Пресе“ додајући да би та уредба могла поскупети испоруке аустријских предузећа у тој земљи.

Одлука украјинских власти значи да украјински купци неће моћи више да отписују 30 одсто пореза на робу или услуге аустријских фирми, објаснио је директор компаније „Интербиланс“ у Кијеву Вилфрид Серлес.

Украјинске власти су одлуку да Аустрију ставе на „црну листу“ донеле, како преноси лист, 18.маја, и то без поседовања правних аргумената.

„Пресе“ истице да се чини да се ради о освети као мотиву.

Иначе, на „црној листи“ се налази 76 земаља, односно острва, међу којима и Кајманска острва, која су позната за прање новца и утају пореза.

Од држава ЕУ на „црној листи“ су поред Аустрије, само Бугарска, Малта, Ирска, Луксембург и Кипар, а од земаља које су изван ЕУ су Швајцарска и Лихтенштајн.

„Потпуно је нејасно шта стоји иза ове одлуке“, истиче представник Привредне коморе Аустрије у Украјини Херман Ортнер.

Док он не жели да се упушта у спекулације Серлес указује да би „црна листа“ могла бити коришћена као „политичко средство за вршење притиска“, односно „одмазде“, због чињенице да су раније украјинске власти у Аустрији „ускладиштили“ значајну имовину.

Тако је бивши председник Виктор Јанукович у Аустрији имао бројне фирме, где је склонио своју имовину.

Министарство спољних послов Аустрије активирало се у овом случају и кроз контакте са украјинским властима жели да покуша да делује против ове одлуке.

Иначе, Аустрија је у Украјини пети највећи страни инвеститор, а извоз из Аустрије је прошле године достигао вредност од 512 милиона евра, док је увоз био у вредности од 605 милиона евра.

(Танјуг)