Прочитај ми чланак

Превирања у српској опозицији

0

srpske politicke stranke

Последњих дана – опет превирања на опозиционој политичкој сцени, парламентарној и ванпарламентарној. У ДСС-у су све израженија неслагања о томе да ли би странка требало да изађе из власти у Београду. Странку Бориса Тадића напустио је заменик шефа посланичке групе, а питање је и да ли нови програм шефа посланичке групе ДС-а има подршку у партији и да ли он у њој остаје.

Засад Борислав Стефановић остаје у ДС-у, иако се већ увелико нагађа да би страначки програм, који ће предложити следеће недеље, могао да буде ново семе раздора међу демократама.

„У случају да овај мој предлог не буде прихваћен, што је извесно, очекујем да тај неки други који буде усвојен буде победнички на наредним изборима“, каже Стефановић.

На питање зашто га предлаже, иако је сигуран да неће проћи, Стефановић каже да га предлаже јер стоји иза такве политике.

А и они који су се од ДС-а отцепили прошле године, предвођени Борисом Тадићем, сада се и сами суочавају са поделама.

Пре неколико дана, посланички клуб СДС-а је напустио Јанко Веселиновић. Објаснио је да је странку напустио јер није имала јасну политику и правац којим би се супротставила власти. Најавио је да ће формирати опозициони покрет.

„Истина која је важна за бираче СДС-а јесте да је Веселиновић ишао само за својом амбицијом и функцијом. Када је видео да до ње није могао да дође, одлучио је да изађе“, објашњава Константин Самофалов из СДС-а.

Таласање не престаје ни на десници. Откада је на изборима остао ван парламента, ДСС су напустили бројни функционери, оснивајући партије и покрете, међу њима Ненад Поповић, Синиша Ковачевић и Слободан Самарџић.

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић сада тражи од београдског одбора да донесе одлуку о изласку из градске власти.

„Чекамо да се састане градски одбор. Ако се он не састане, састаће се председништво и ми ћемо донети одлуку (о изласку из градске власти). Надам се да ће одлука бити таква“, каже председница ДСС-а.

Таквој одлуци, међутим, противи се шеф београдског одбора ДСС-а и заменик градоначелника Андреја Младеновић.

„Мислим да је овде само изговор питање београдске власти. Мислим да је у питању страначко разрачунавање са мном и са још неким људима у странци“, каже Андреја Младеновић, који је председник Извршног одбора ДСС-а у Београду.

Сматра да иза тога стоје председница странке и један број функционера.

Цепање опозиционих странака које су на изборима биле око цензуса не изненађује аналитичаре.

„То ће трајати све док не дођемо у ситуацију да нека од опозиционих странака има извесну могућност да промени владајућу коалицију јер онда људи имају другачије мотиве, могу да утичу у дељењу колача“, објашњава Ђорђе Вуковић из Цесида.

Могуће је, сматрају аналитичари, а и пракса доказује, да странке које настају цепањем надјачају странку из које су потекле. Тако може да се деси да партије које постоје деценијама потпуно нестану са политичке сцене.

(РТС)