Прочитај ми чланак

ПОДВИГ ДОСТОЈАН војводе Синђелића

0

paracinac 660

ПАРАЋИН – Душан Обиђановић (62), свилајначки спортиста и планинар, те члан тамошњег Удружења породице и симпатизера Стевана Синђелића, присуствоваће сутра свечаном обележавању 206 година од Боја на Чегру, испред спомен-комплекса код Ниша.

За разлику од других учесника ове манифестације, он на церемонију намерава да дође пешице и још у четвртак се запутио из родне Синђелићеве куће у селу Грабовац, код Свилајнца, те прве вечери заноћио у Параћину. Шатор је поставио тик иза зграде Спортског центра, у парку…

– Већ две године сам члан свилајначког Удружења, обожавам пешачење, па сам одлучио да кренем стопама великог српског јунака и без превоза превалим 150 километара. Тако сам већ обишао многе манастире у Србији, а својевремено сам пешачио 20 дана до Хиландара – каже Обиђановић, док у ранац пакује врећу за спавање.

Овај необични Свилајнчанин тренира чланове карате клуба Раднички из свог града, па је због тога често и у Параћину, у којем је – пре готово четири деценије – завршио Саобраћајну школу. Каже, за свако путешествије направи прецизан план и држи се сатнице. Паузу прави само да руча, а овога пута задржаће се мало и у Ражњу – да посети пријатеља…

РИТАМ

ПО Душановој, од Свилајнца до Чегра пешачиће три дана, отприлике педесетак километара дневно. Уз краће паузе, вели, то је десет сати хода сваког дана.

(Вечерње Новости)