Прочитај ми чланак

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ Ивану Зелиники за злочин у Мостару 1993.

0

sudski cekic

Читањем оптужнице и саслушањем првих сведока, пред Кантоналним судом у Мостару почело је суђење бившем припаднику Хрватског већа одбране (ХВО) Ивану Зеленики за ратни злочин у Мостару почињен 1993. године.

Према оптужници, Зеленика је у новембру 1993. тешко физички и психички злостављао Алмира Лалића, док су затвореници са Хелиодрома изводили радове у Шантићевој улици у Мостару.

Сведок Алмир Лалић испричао је да је на Хелиодром долазио камион и купио око 50 затвореника и одвозио их у Шантићеву улицу. Ту су их, како је навео Лалић, дочекивали Зеленика и извесни Цигић. Лалић је једне прилике затражио од Зеленике да га пусти кући да узме нешто од одеће.

„Када сам га упитао да одем до стана, Зеленика је подивљао и почео да ми псује балијску матер. Рекао је да ћу остати с њим целу ноћ“, каже Лалић.

На суђењу је вештак Абдулах Кучукалић утврдио да оптужени Зеленика не болује од неке трајне душевне болести, али да има посттрауматски стресни поремећај.

„Реч је о особи чије су интелектуалне способности у граници просека. Према томе, Зеленика је способан да учествује у судском процесу, али се треба водити рачуна о замору, јер му временом почиње да пада концентрација“, појаснио је вјештак.

Наставак суђења заказан је за 25. јули.

(Срна)