Прочитај ми чланак

Милорад Додик: Нападнут је српски национални идентитет, језик и вера

0
Фото: © Sputnik/ Алексеј Никольски

Фото: © Sputnik/ Алексеј Никольски

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на црквено-народном сабору у манастиру Крушедол да је нападнут српски национални идентитет, језик и вјера, али да су Срби као народ спремни да одбране своје основне вриједности, као и Србију и Српску.

„Окупљајући се на овај начин, ми шаљемо поруку да смо као народ спремни да бранимо и одбранимо те наше основне вриједности. А тиме, истовремено, бранимо наше двије државе – Србију и Републику Српску“, рекао је Додик у обраћању на Крајишком црквено-народном свесрпском сабору „Крушедолска звона“, који је данас одржан у фрушкогорском манастиру Крушедол у присуству више од хиљаду људи, претежно Срба прогнаних из Хрватске, али и оних из земаља окружења Србије.

Према његовим ријечима, основна борба српског народа данас је борба за национални идентитет.

„Нас вријеђа када кажу у БиХ да смо ми босански Срби. Кажем им да је то за нас увреда. Нисмо ми никакви босански Срби! Ми смо дио једног великог и часног српског народа. Коначно би то морали прихватити у БиХ, али и у иностранству и схватити да нисмо никакви Босанци већ Срби и да је наша држава Република Српска“, нагласио је Додик, праћен бурним аплаузима.

Предсједник Српске истакао је да српска историја никада не смије бити заборављена.

„Српском народу никада не смије недостајати воље да своју историју не препушта забораву. Морамо се увијек сјећати српских страдања“, рекао је Додик и поручио да Срби треба да славе живот и његују национално јединство.

Предсједник Српске истакао је да у овом времену препуном изазова за Србе национална енергија мора бити употријебљена да се дефинише пут којим даље треба ићи.

Он сматра да је само јака Србија гарант српске стабилности, ма гдје Срби живјели.

„Морамо бити захвални држави Србији што је увијек била спремна да страдалнике Србе са различитих простора прими и да им уточиште“, каже Додик.

Крајишки црквено-народни свесрпски Сабор благословио је Његово преосвештенство епсикоп сремски Василије. Скупу су присуствовали бројни политичари из Србије, међу којима и предсједник Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић. Скуп је водио предсједник Организационог одбора Сабора Вељко Вукелић.

На данашњем сабору окупило се више од хиљаду људи, претежно Срба прогнаних из Хрватске, али и оних из земаља окружења Србије.Посебну пажњу изазвала је група Грка са Кипра, који су изразили одушевљење бројем младих људи, окупљених на овој вјерско-народној манифестацији.

Међу гостима Сабора било је и Српско културно-умјетничко друштво из Куманова.

Током Сабора биће представљен и Зборник радова под називом „Срби у Хрватској – од конститутивног народа до мањине“, чији су аутори истакнути српски интелектуалци.

(Срна)