Прочитај ми чланак

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ чека папу у Сараjеву?

0

vladika grigorije i papa franja

ПАПА Фрања састаће се током посете Сарајеву 6. јуна са владиком захумско-херцеговачким Григоријем, који ће као помоћник митрополита дабробосанског Николаја представљати православне вернике БиХ. Није искључено да разговорима са поглаваром Римокатоличке цркве присуствује и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који ће заступати Свети синод СПЦ.

Посета папе свакој држави подразумева и састанак са лидерима осталих локалних цркава и верских заједница. Ово питање је било кључ спекулација да би са папом у Сарајеву могао да се сретне и патријарх српски Иринеј, који је највиши поглавар православаца Босне и Херцеговине. Према информацијама „Новости“, до тога највероватније неће доћи, већ ће СПЦ бити представљена на нижем нивоу.

СУСРЕТ НИjЕ НА ВИДИКУ
СВЕ интензивније контакте Српске цркве и Ватикана треба посматрати у светлу чињенице да су Србија и СПЦ лидери државно-верског и међуверског дијалога у региону – истиче др Александар Раковић из Института за новију историју Србије и некадашњи координатор Међурелигијског савета Владе Србије. Због великог бремена прошлости, он не верује у скори званичан сусрет патријарха Иринеја и папе Фрање.

Могући сусрет патријарха Иринеја и поглавара Римокатоличке цркве, према нашим информацијама, није био званична тачка дневног реда овогодишњег заседања Сабора СПЦ. Саговорник „Новости“ из Патријаршије истиче да је у овом тренутку то за Цркву „апсолутно споредна тема“.

Како сазнајемо, Сабор СПЦ који заседа у Београду одговориће негативно на папино писмо које је стигло на адресу Српске патријаршије, у коме предлаже неку врсту консензуса са Српском црквом око канонизације кардинала Алојзија Степинца. Став СПЦ о овом питању је чврст и непроменљив – проглашење Степинца за светитеља, с обзиром на његову историјску улогу, није добар потез и неће допринети бољим односима наше Цркве и Ватикана.

У писању свог одговора Патријаршија ће се држати историјских чињеница, које упућују на нечасну улогу овог кардинала и других католичких свештеника током геноцида над српским народом у НДХ.

Кардинал Степинац и најаве о његовом скором проглашењу за свеца били су у четвртак тема сусрета папског изасланика кардинала Курта Коха Београду. Представник Свете столице други пут ове године борави у Србији, а његова посета тумачи се у светлу напора Ватикана да ублажи негативне ефекте најављене канонизације.

Кох се у четвртак састао са председником Томиславом Николићем, који му је захвалио на принципијелном ставу Свете столице о Косову, али и изразио забринутост да би одлука о проглашењу Степинца за свеца нарушила све досад урађено на побољшању односа између Србије и Хрватске.

– Исказујем искрено поштовање према свим верским заједницама у Србији и зато вас молим да када бројите зрна у једној руци, пребаците их у другу и пребројите поново – метафорично је Николић апеловао на Ватикан да још једном размотри своју намеру.

Кардинал је пренео папино задовољство предстојећом посетом председника Србије Ватикану, која је заказана за септембар.

– Посета папе Србији значајно би допринела чвршћој сарадњи верских заједница и помирењу народа бивше Југославије – нагласио је Кох.

ПОЗИВ И ИЗ ХРВАТСКЕ

ОДНОСИ Ватикана и СПЦ који се ломе на питањима Степинца и НДХ, према неким тумачењима, посредно утичу и на Хрватску. Католички верници притајено су љути што њихов верски поглавар избегава да посети Загреб. Папа Фрања примио је у четвртак у Ватикану хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић, која је поглавара Римокатоличке цркве званично позвала да посети Хрватску. Том приликом поклонила му је дрес фудбалске репрезентације Хрватске.

(Вечерње Новости)