Прочитај ми чланак

УПОЗОРЕЊЕ: „Србија може да трпи последице ако не изврши налог Хашког трибунала“

0
Фото: Ројтерс - Марко Ђурица.

Фото: Ројтерс – Марко Ђурица.

Уколико се Влада Србије и даље буде противила извршењу налога суда, било Жалбеног или Претресног већа, то може имати последице по Србију, о чему ће одлучивати Савет безбедности Уједињених нација, изјавио је вршилац дужности портпарола Хашког трибунала Ненад Голчевски.

Са друге стране, с обзиром на то да допис Жалбеног већа у којем се тражи хапшење Војислава Шешеља још увек није јавни документ, он највероватније неће бити узет у обзир у шестомесечним извештајима о сарадњи Србије са Трибуналом, који Савету безбедности УН почетком јуна подносе председник Хашког трибунала Теодор Мерон и главни тужилац Серж Брамерц, рекао је Голчевски за лист „Данас“.

Он је нагласио да су све одлуке суда пођеднако обавезујуће за све државе, па тако и за Србију, те да се не може произвољно и без последица одлучивати по којим ће се налозима поступати, а по којима не.

Голчевски је негирао да у вези Шешеља постоји неслагање унутар самог Трибунала, између Претресног и Жалбеног већа.

– Жалбено веће је издало налог Претресном већу да опозове одлуку о привременом пуштању Војислава Шешеља на слободу. Претресно се огласило тражећи додатне информације о његовом здравственом стању. Онда је наступило затишје, али Жалбено није реаговало никаквим документом или одлуком која се односи на Претресно веће – нагласио је Голчевски. Он додаје да је Тужилаштво поднело захтев Жалбеном већу да временски ограничи реаговање Претресног већа, „али оно то досад није учинило“.

– Тај поднесак Тужилаштва је још пред Жалбеним већем – истиче Голчевски, додајући да је став Тужилаштва у овом случају јасан, а то је хитан опозив одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу, односно његов повратак у Хашки трибунал.

Оцењујући издвојена мишљења судија Жалбеног већа Бахтијара Тузмукхамедова и Кофија Кумелија Афанђе, по којима је одлука о хитном враћању Шешеља у Хаг преурањена и неоправдана, Голчевски каже да она не утичу на коначну одлуку суда.

У одлуци Жалбеног већа Хашког трибунала, која је стигла у Министарство правде Србије, тражи се да се лидер радикала до 26. маја или чим буде изводљиво после тог датума, ухапси, задржи у притвору и потом преда надлежнима у Холандији.

У Влади Србије нагласили су да неће хапсити Шешеља без налога Претресног већа, јер пре свега поштују домаће законодавство, подсећа „Данас“.

Извор: vesti-online.com, Данас