Прочитај ми чланак

САБОР СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: „Артемије није изопштен, али јесте цивил“

0
Фото: spc.rs

Фото: spc.rs

Рашчињени епископ Артемије није анатемисан и изопштен из Српске православне цркве, али је враћен у ред цивила, рекао је за агенцију Бета извор са Сабора СПЦ.

„За цркву је он (Артемије) сада само цивил, одузет му је и чин монаха, и он је сада поново Марко Радосављевић (световно име пре замонашења)“, рекао је извор агенције Бета.

Према његовим речима, таква одлука је донета јер рашчињени епископ није прихватио позив Сабора од 27. маја да се врати у јединство са црквом, него је одлучио да настави да делује као владика и оптужио СПЦ да је одлукама у његовом случају произвела „неуставно стање“.

irinej-i-artemije_f
БИВШИ ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ:

Црква је само тамо где се чува неискварена вера

Сабор СПЦ рашчинио је Артемија у новембру 2010. године јер је одбио да поштује одлуку Сабора којом му је, због неправилности у пословању епархије рашко-призренске, одузето управљање том епархијом. Артемије је враћен у чин монаха, али он ту одлуку не признаје, сматра да је рашчињен из политичких разлога и даље наступа и служи као епископ. Због тога је у медијима било спекулација да ће Сабор екскомуницирати Артемија из СПЦ.

Извор је још додао да је Сабор одлучио да нови члан Синода (петочлана црвена влада) буде епископ бачки Иринеј који је изабран уместо епископа Хризостома.

Тако су сада чланови Синода, којим председава патријарх Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ бачки Иринеј, епископ шабачки Лаврентије и епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

У медијима се спекулисало да је на овогодишњем заседању Сабора у први план избило неслагање епископа бачког Иринеја са појединим одлукама Синода, као и да је у једном тренутку добио већину да се преиспитају синодске одлуке о привременом разрешењу владика Филарета и Георгија.

Сабор је на заседању ипак потврдио одлуке Синода и трајно разрешио двојицу епископа управљања милешевском, односно канадском епархијом.

Према писању дневног листа „Блиц“, бивши владика рашкопризренски Артемије изопштен је на синоћњем заседању Сабора из СПЦ.

Бивши владика рашко-призренски Артемије јуче је у саопштењу истакао да не прихвата позив Светог архијерејског Сабора СПЦ да, како су од њега тражили, „крене путем мира и јединства са Црквом“

Свети архијерејски Сабор СПЦ и патријарх Иринеј позвали су у среду бившег владику Артемија да „крене путем мира и јединства са Црквом“ или ће Сабор бити приморан да уместо јединог спасоносног решења предузме даље и коначне канонске мере.

Извор: Бета