Прочитај ми чланак

ПУКОВНИК КАСАД: О Путиновом декрету и хибридном рату

0

putin vojna-parada-8_orig

Председник Путин је поверљиве информације о губицима руске војске у операцијама у миру прогласио државном тајном. Одговарајући председнички декрет је објављен на званичном сајту за информације које се тичу законских одлука.

Декретом су државном тајном проглашене и информације које су службе посебне намене и полиција прикупљале о потенцијалним припадницима обавештајне и контраобавештајне службе, и оперативним сарадницима. Раније су биле тајне само информације о особама које јесу регрутоване.

Такве промене је увео Борис Јељцин са декретом бр. 1203 од 30. новембра 1995. године – „О листи информација које се имају сматрати државном тајном“. Пре тога су само информације о губицима за време рата биле државна тајна.“

Извор: Новости Оренбурга и Оренбургской области – РИА «Оренбуржье» – В Кремле засекретили сведения о потерях военных на спецоперациях в мирное время

Рожин: Једино што ме изненађује јесте то што је декрет издат тек сада – потреба за њим је била очигледна још у августу-септембру 2014. године, када је, после добро познате приче о „залуталим“ падобранцима, и у Русији и ван ње кренула масовна кампања с циљем да се демонстрира војно присуство Русије на територији Донбаса.

Амандмани су блокирали приступ и ширење информација о тајним операцијама служби посебне намене и њиховим губицима, чиме су постали још једна баријера у заштити информација о руском хибридном рату у Украјини. Опасност од кривичног гоњења због откривања државних тајни требало би да брбљивце подстакне да своје мишљење задрже за себе.

Очигледно је да је декрет донесен и због „ГРУ спецнац“ хистерије, и неповољних показатеља о информативном раду у вези Украјине. Овдашња „пета колона“ покушава да освоји поене у тој области, а на њену информативну делатност одговора се немаштовито, чак и касни.

У оквиру правила хибридног рата усвојених од обе стране, учешће разних специјалних саветника и инструктора, обавештајна делатност, приватне војне компаније и техничка подршка се званично негирају и биће званично негирани. Обе стране ће наставити да се међусобно оптужују за трансформисање индиректног у директно учешће, и обе стране ће наставити да негирају такве оптужбе, а повремена открића о учешћу својих „стручњака“ прогласиће провокацијама друге стране, уместо да своје саветнике и инструкторе назову посматрачима и „члановима мониторинг групе“.

У ствари, свако ко иоле разуме стварну ситуацију око Донбаса, схвата да је хунтин рат против Новорусије само први, видљиви слој сукоба покривеног маглом рата, иза којег се крије мање видљива борба између служби посебне намене, информативно-борбених група, приватних „извођача радова“ и „представника“ оружаних снага. Ни Русија ни САД то неће званично признати, једноставно зато што се води хибридни рат. А и САД су, наравно, усвојиле сличне мере тајности за своје операције изван САД. Како те мере изгледају видели смо у случају Бредли Менинг.

Што се тиче забринутости наивних интелектуалаца и њихове вриске да од нас скривају ИСТИНУ, ево мисли двојице људи чију памет сигурно поштују:

Ото фон Бизмарк: „Највише се лаже у рату, после лова и пред изборе.“

Сун Цу: „Рат је пут обмане.“

Прошле године сам много пута писао да у информативном рату медији приказују највише 10-20% од рата, тако да је наивно очекивати да се може стећи целовита представа, осим, а и то можда, када се рат заврши (нашом победом, надамо се), па чак и тада ће „истина“ бити лакирана. То се дешава у сваком рату, тако је било и у совјетским хибридним ратовима у Анголи и Вијетнаму, или онима у Авганистану и Никарагви.

Неко ће рећи да се Русија званично не бори. Да није у рату. Па, да, истина је. Званично истина јесте. И остаће таквом све до одређеног тренутка.

Борис Александрович Рожин

Изворни текст на руском: Colonel Cassad – Засекреченные потери
Превод на енглески: Џ. ХоукИзвор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО