Прочитај ми чланак

ПОЗНАТА РТС ВОДИТЕЉКА ослобођена оптужбе – покојник је “крив“ што је прегажен!

0

petra cvijic sud

Други основни суд ослободио је оптужби бившу водитељку РТС – а Петру Цвијић због изазивања саобраћајне несреће у којој је погинуо Слободан Бајић (73).

Ослобађајућа пресуда уследила је након позивања на налаз саобраћајног вештака који је навео да покојни Бајић није прелазио улоцу на пешачком прелазу као и да је испред возила Петре Цвијић изашао испред аутобуса.

По оцени вештака због ових околности Петра Цвијић могла је да избегне пешака само у случају да се кретала 20 км на сат што је немогуће.

Ово је друга првостепена пресуда а ранијом је такође уз бројне контроверзе на суђењу водитељка је ослобођена кривице због недостатка доказа.

Апелациони суд је ову одлуку тада укинуо и вратио на поновно суђење.

Петра Цвијић оптужена је да је у јануару 2012. године у Водоводској улици у Београду возећи опел корсу прегазила Слободана Бајића (73) који је од задобијених повреда преминуо у Ургентном центру.

И даље није познатио да ли ће на ову пресуду бити уложена жалба с обзиром на то да оштећена породица Бајић у поновљеном поступку није имала адвоката.

Саобраћајни вештак о несрећи коју је изазвала позната водитељка

Вештак за саобраћај др Стојан Стојановић је у вештачењу, у које је “Блиц” имао увид, осим процене брзине констатовао да је “опел” предњом левом страном ударио у десну потколеницу Бајића, који у том тренутку био на 3,9 метара испред пешачког прелаза.

Тужилаштво, позивајући се на вештачење, тврди у оптужници да оптужена “приликом приласка пешачком прелазу није прилагодила брзину возила”, али и да је Бајића ударила на пешачком прелазу.

Др Стојановић у вештачењу наводи три варијанте несреће од 9. јануара 2012. у Водоводској улици испред броја 164б. У прве две, констатује да одговорност за несрећу “треба тражити на страни пешака”, док су у трећој одговорна оба учесника.

Око ових варијанти бориће се тужилаштво и одбрана на суђењу, а суд ће пресудити.

Исказ водитељке

Петра Цвијић је на саслушању тврдила да је возила око 50 километара на сат и да је пут био сув.
– У сусрет су ми долазила два аутомобила и аутобус жуте боје. Када сам почела да се мимоилазим са аутобусом видела сам пешака како долази иза задње стране аутобуса. Ишао је нормалним ходом и није гледао ни лево ни десно. Ушао је у моју траку за пола метара до метар. Чим сам га видела окренула сам волан удесно, притискала сам сирену и кочила – навела је водитељка.

Прва и друга варијанта несреће су сличне. У обе се наводи да је Бајић изашао иза задње стране аутобуса, али и да не може поуздано да се утврди да ли је аутобус тог часа био на коловозу.

– У тим варијантама возач “опела” објективно није могао да спречи судар, уочио је пешака када се практично отворила прегледност, благовремено реагујући скретањем возила удесно и кочењем – наводи се у вештачењу, али се и додаје да возач, без обзира на то да ли се кретао 50 или 57 километара на час, није могао да се заустави пре места судара.

Да је аутобус био на коловозу тврдили су оптужена Петра Цвијић и сведоци Мирослав и Љиљана Глигоријевић, који су били са њом у аутомобилу. Трећи сведок несреће Радиша Недељковић не зна да ли је било аутобуса. Те сведоке је предложило Тужилаштво.

Уколико се аутобус искључи, што је трећа варијанта, вештак др Стојановић наводи да “узроке несреће треба тражити на страни оба учесника у незгоди”. Он закључује да су пропусти пешака Бајића исти у све три варијанте – јер се кретао ван пешачког.

У трећој варијанти наводи да су пропусти возача што није искористио “објективне услове да благовремено уочи пешака на коловозу” као и да није “правовремено предузео кочење”.

Сведок Недељковић је у истрази сведочио да је чуо шкрипу кочница и ударац, а да је затим видео како пешак лети преко аутомобила и пада на средину пешачког прелаза. Он је још рекао да је Бајић био свестан и да је комуницирао са њим.

Мирослав Глигоријевић, који је седео поред водитељке, и Љиљана Глигоријевић, која је седела иза њега, сведочили су да је оптужена трубила, кочила и окренула волан у десно да би избегла пешака који се појавио иза аутобуса.

Мирослав је навео да је пешак био на удаљености од пет до 10 метара од пешачког прелаза, а Љиљана на 10 до 15 метара, као и да је водитељка возила брзином од око 50 километара на сат.

Извор: Блиц.рс