Прочитај ми чланак

АНОНИМНО ПИСМО Професоре оптужују да поклањају оцене и пишу матурске радове ђацима

0

pismo 1

Тешке оптужбе о повлашћеном положају неких ђака изнете су у анонимном писму које се појавило у Зрењанинској гимназији и потписано је са “ученици”.

Анонимно писмо, које се појавило у згради школе, упућено је “Наставничком колективу Зрењанинске гимназије”. У њему се износи низ тешких оптужби, од поклањања оцена, захваљујући којима су поједини ђаци постали “вуковци”, иако то нису заслужили, до тога да су професори неким повлашћеним ђацима писали матурски рад.

“Зборницу потреса скандал: Једној особи поправљен је велики број оцена, да би та особа завршила средњу школу као Вуковац, мада је из неких предмета требало да има тројку!”, наводи се између осталог у писму, које званично није стигло до наставничког колектива, али кружи друштвеним мрежама.

Даље се наводи да је на одређене професоре вршен огроман притисак, да је једном ученику чак професор написао и матурски рад, да та особа ни једну годину није имала просек 5,00, и још много тога. Чудно је, ипак, да се у непотписаном летку не наводи конкретно име, и да се реагује седам дана након што су матурантима гимназије оцене закључене.

– Чуо сам да се такво писмо јавља на Фејсбуку, а налажено је и по тоалетима гимназије и на зидовима. Иако је упућено наставничком колективу, оно до зборнице, нити до мене, није дошло. Из тог разлога не желим да га коментаришем. Нисам довољно упознат са садржајем, нити са наводним оптужбама – каже директор Зрењанинске гимназије Милан Радаковић.

pismo 2

Радаковић наглашава да је незадовољства ученика и родитеља на завршним годинама било откако је школе. „Увек је било и притисака, али је закон јасан и по њему се поступа. Професор предлаже оцену, утврђује је одељенско веће, а њега води одељенски старешина“, објашњава Радаковић.

(Блиц)