Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Видим светло на крају тунела, ускоро веће плате, веће пензије…

0
Фото: ЦНН

Фото: ЦНН

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бграду да је дефицит буџета у првих пет месеци ове године много мањи од планираног – 26 уместо 90 милијарди динара, колико је било договорено с Међународним монетарним фондом (ММФ).

„Ово јасно показује да оно што сам рекао пре месец или месец и по дана, да ће бити реалности око повећања плата у јавном сектору и око повећања пензија. Ми сада више немамо право да одустанемо“, рекао је Вучић на 15. конгресу Савеза самосталних синдиката Србије.

Вучић је истакао да је у мају стање у буџету много боље него што се очекивало, и да само у том месецу уштеђено додатних 11,5 милијарди динара.

„Предвиђен је био дефицит од 19 милијарди динара, а он је у мају 7,5 милијарди. Нешто више је добијено на приходној страни, а нешто више смањено на расходној страни“, рекао је он.

Вучић је истакао да сада види „светло на крају тунела“ и да ће ускоро запослени у просвети, јавном сектору, у Железари Смедерево, бити много задовољнији.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је српска економија оздравила и да Србији више нису потребни кредити.

„Нама више то није протребно, Имамо своје паре и сад ћемо из буџета да финансирамо све шта стигнемо“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са немачким министром за економску сарадњу и развој.

Он је додао да ће се узимати кредити само за оно за шта су потребне велике паре.

„Нема више олаког узимања кредита, и кад су најбољи, кредити су кредити. Нећу да остављам свима да то враћамо у будућности као што су нама остављали да то враћамо“, рекао је Вучић.

Он је захвалио синдикатима јер су се, како је је истакао, чак и када нису имали исто виђење и ставове са Владом, увек понашали одговорно, поштовали државу и разумели шта су државни проблеми.

„Не волим да се било коме додворавам, али желим да захвалим вашим представницима што су увек разумели државу и што су показали у тешким тренуцима да знају шта је добро за Србију“, рекао је Вучић.

Српски премијер је истакао да Влада подржава процес колективног преговарања и да је урадила све што је до ње.

Вучић је рекао да ниједан премијер пре њега није имао тако велики број састанка са синдикатима и указао да Влада не може без подршке синдиката. „Ако заједнички не будемо радили, ми не можемо да успемо“, рекао је он.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић, чији је излазак на бину пропраћен звиждуцима, рекао је да није ту као супротстављена страна, већ као социјални партнер.

„У многим стварима се нећемо сложити, али има и много ствари које можемо заједно урадити, да Србију направимо земљом за 21. век“, рекао је он и истакао да ће се Унија послодаваца потрудити да се спроведу колективни уговори.

Нисам ничији параван!

Док је Вучић говорио, отпуштени радници Јавног комуналног предузећа Информатика из Новог Сада су у сали развили транспарент „Уништавају нам предузећа, бахате се, спроводе самовољу, а вас користе као параван. Докажите да нисте параван!“.

Вучић им је одговрио да он „није ничији параван“, и обећао представницима Информатике да ће већ у наредних 15 дана добити одговор.

„Нисам ничији параван. Не могу све да видим, нити све да решим. Тешко ми је и не могу, али ћу и вама, не брините, доказати да нисам параван ни за кога. Драги пријатељи, већ у наредних 15 добићете одговор на транспарент који сте развили“, рекао је председник Владе.

 

Beta