Прочитај ми чланак

ПУТИН: САД руше Блатера и СП у Русији

0

putin 23

Председник Русије Владимир Путин критиковао је САД због хапшења челника ФИФА истакавши да немају надлежност ван своје земље.

Швајцарске власти су по налогу државног тужиоца САД ухапсиле шесторицу челника ФИФА, од укупно 14 осумњичених за корупцију у фудбалу.

„То је још један покушај ширења њихове надлежности ван САД. Ово је, без сумње, покушај да се спречи реизбор господина (Сепа) Блатера за председника ФИФА, што је грубо кршење принцима функционисања међународних организација“, рекао је Путин.

У Цириху је ухапшено неколико ченика ФИФА за које се сматра да су у протеклих 25 година примили мито од око 150 милиона долара.

„Сама хапшења делују веома чудно, јер су извршена на захтев америчке стране под оптужбом за корупцију. Можда су неки од њих то и радили, али САД нема везе са тим. Ови људи нису држављани САД, а ако се неки од тих догађаја и десио, то није било на тлу САД и Сједињене Државе немају везе са тим“, истакао је Путин.

У вези са овим хаопшењима, државни тужилац САД као и швајцарско тужилаштво су покренули и истрагу доделе домаћинстава Мундијала 2018. Русији и 2022. Катару.

„Као што знамо, ФИФА бира председника у петак, а господин Блатер има велике шансе да буде реизабран. Знамо да је он под великим притиском да забрани одржавање Светског првенства у Русији 2018. године. Знамо његову позицију, која нема везе са односом Русије и ФИФА. Он сматра да спорт и политика морају бити одвојени. Штавише, верује да би спорт требало да изазове позитивне ефекте на политику и служи као дијалог, помирење. Мислим да је то исправан став“, рекао је председник Русије.

Путин је посебно истакао да корупцијски скандал у ФИФА нема везе са Русијом нити њеним домаћинством следећег Мундијала. Русија је у трци за организатора победила Енглеску, Португал, Шпанију и заједничку кандидатури Белгије и Холандије.

Светско првенство у Русији планирано је да се одржи од 14. јуна до 15. јула на 12 стадиона у 11 руских градова: Москви, Санкт Петербургу, Сочију, Казању, Саранску, Калињинграду, Волгограду, Ростову на Дону, Нижнијем Новгороду, Јекатерингубргу и Самари.

(Б92)