Прочитај ми чланак

КИЈЕВ УКИНУО ЉУДСКА ПРАВА СТАНОВНИЦИМА НОВОРУСИЈЕ и тако службено озаконио фашизам

0

ukrajina ljudska prava g

Средином марта је украјинска невладина организација за људска права саопштила како се региони Доњецк и Луганск и званично проглашавају „окупираним територијом“, што је прошло готово неопажено.

Пре недељу дана, уз потпуну ћутњу међународних организација и удружења за људска права, председник Врховне Раде Владимир Гројсман потписује резолуцију о одбијању Украјине у спровођењу појединих одредаба међународних уговора о људским правима у Донбас, преносе украјинске Вести.

Нико, али баш нико, почев од организација као што су Human Rights Watch, Amnesty International, Савет за људска права Уједињених народа (УНХРЦ), а да не говоримо о специјалном изасланику УН-а за људска права Ивану Шимоновићу, није критиковао ову фашистичку резолуцију .

Уредба која је ступила на снагу 25. маја наводи како Украјина користи своје право да одступи од одређених обавеза прописаних Конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, Међународним уговором о грађанским и политичким правима и Европском повељом, а све у вези са провођењем специјалних операција у Донбасу. Дакле, сада је са правне тачке гледиште све легално, једнако као што је било у нацистичкој Немачкој у којој су немачке оружане снаге, репресивни апарат и правосуђе „само проводили законе које је усвојио Рајхстаг“.

Како би се испоштовала правна процедура, 21. маја су посланици Врховне Раде усвојили заједничку одлуку која Украјини даје право да се повуче из дела међународних обавеза којима се штите људска права, преносе RIA Novosti.

Посланици су одлуку оправдали „оружаном агресијом Русије“. Против ових промена су гласали посланици опозиционог блока Јурија Бојка, који је изјавио „како власти себи не могу дозволити да крше права грађанима која су им гарантована међународним конвенцијама и сви ће се моћи жалити Европском суду за људска права“. Бојка су из владајуће коалиције напали бесмисленим оптужбама „како саботира Споразум из Минска“.

ukrajina vijna policijaМеђутим Бојко је погрешио, јер у резолуцији се наводи „како се становници региона Доњецк и Луганск не могу жалити Европском суду за људска права у случају притварања, јер се укида пресумпција невиности, као ни у случајевима злостављања од стране припадника украјинских безбедносних служби“. Наиме, Европски суд за људска права се проглашава ненадлежним за кршење људских права у Донбасу, што је потврдила украјинска адвокатица Tatjana Montian.

Аналитичарка Ana Šafran тврди како Кијев сада слободно може градити и логоре за становнике Донбаса, јер је ионако укинуо све законске одредбе које су га у томе спречавале.

Одбијање Кијева да се обавеже да поштују људска права, као и закон који је у том смислу усвојен, прећутали су сви либерални, псеудолиберални, па чак и „понекад либерални“ медији у целом свету, али је дневна штампу у нас на две странице пријавила о “ величанственој победи демократије и проласку референдума о геј браковима у Ирској“.

У исто време је Кијев усвојио закон који се може тумачити само на један начин: „У Украјини је озакоњен фашизам!“ И то не „фашизам“ у пренесеном смислу, него у његовом најгорем облику који подразумева логоре и сегрегацију.

Концентрациони логори и сегрегација су у догледној будућности на истоку Украјине сасвим извесни. Резолуцијом се у украјинским регионима Доњецк и Луганск службено одбијају поштивати међународно призната људска права из става 3. члана 2. те члана 9., 12., 14. и 17. Међународног уговора о грађанским и политичким правима и члановима 5., 6 ., 8. и 13. Конвенције за заштиту људских права и основних слобода“.

Анализирајући наведене чланке, Ана Шафран тврди да сада људи могу бити мучени, убијани без суђења и затварани у логоре.

То се може догодити свима у Донбасу, независно о томе борили се они у редовима милиција или само живе на том подручју. На пример, деца припадника милиција ће се моћи узимати као таоци и слати у друге делове земље.

Либерални медији о свему нису написали нити једног јединог ретка. Међународна заједница такође, иако је тзв. „Међународна заједница“ врло растегљив појам. Међутим, ако Европа ово прећути и дозволи, а изгледа да хоће, на крају ћемо доживети да нам се у источном суседству завијори дивовска „свастика“ или барем црвено-црна застава Десног сектора с познатим „трозубом“.

У случају избијања ратног сукоба „власт“ на територији Донбаса практички неће бити у рукама војске и полиције, него ће тамо главну реч водити „добровољачке јединице“, банде украјинских неонациста и њихових „симпатизера“ који су се у ускрснулу нацистичку Украјину сјатили из целог света .

Овај се сценарио може избећи само увођењем мировних снага у Украјини, укључујући и руске. Но, то ће се тешко догодити и једини закључак је да украјински влада жели рат и због тога успоставља ванредно стање. Будући да у многим украјинским регионима постоји одбојност према учешћу у ратним сукобима, а војно способни мушкарци беже или у Европску унију или у Русију, могуће је да ће се поштовање људских права укинути не само у југоисточној, него и целој Украјини. Када влада своје поступке објашњава „ратом“, онда обично чини што хоће.

Овакав сценарио потврђује и КП Руске Федерације, уско повезана са колегама забрањене КП Украјине и бившим (врло лако и садашњим оп.а.) званичницима у украјинској војсци и тајним службама, која јавља како њихов извор у Кијеву близак Главном штабу јавља да се припрема акција „Молот“ и стварају политички и војни предуслови за њену примену.

„Унутар једне до две недеље треба решити проблем организованог отпора терориста у Донбасу. Потребно је створити нове политичке и војне околности које ће присилити политичко и војно вођство Русије на улазак у сукоб“, говорећи о одлукама Главног штаба у Кијеву пише КПРФ.

Главни штаб Украјине је проучавао хрватску операцију „Олуја“ из 1995. године, што су раније признали и неки од посланика Врховне Раде и украјински високи официри, те осмислили операцију „Молот“. У Кијеву држе да ће Русија преусмерити пажњу на Крим, а створена је и нова тачка напетости у Придњестровљу. Ове вести потврђују наводе да се Кијев, кршећи Споразум из Минска, припрема за последњу војну авантуру. Коначно, сада већ отворено фашистичка влада у Кијеву је присиљена „на коначни напад на истоку“ и због предстојећег економског колапса, нестабилности, а сасвим сигурно због притиска америчког водства којем је императив Русију на било који начин увући у овај рат.

Готово идентичан сценарио се догодио крајем јуна, почетком августа прошлог лета, када је украјинска војска користила искуства операције „Олуја“ и истовремено из свих праваца кренула у пробијање линија одбране милиција Донбаса, готово прекинувши комуникацију Луганск-Доњецк, а онда у жестоком протунападу претрпела такве губитке да се до данас није опоравила.

Тада је казнена експедиција у Донбаас управљао амерички тинк-танк „RAND Corporation“, али је грешка била што се нису ударили „правни темељи“ за коначну реализацију, као што је пре неколико дана урадила Врховна Рада.

Годину дана након сукоба у Донбасу је свима јасно да иза свих одлука Кијева стоји Вашингтон, на што су чак упозоравали и амерички мировни активисти. Но, изгледа да је план корпорације РАНД остао у фиоци и сада су створени правни темељи за спровођење геноцидног плана „ослобађања источне Украјине“ који ће Донбас претворити у пакао на земљи.

rand-corporation

Корпорација RAND на својој службеној страници наводи како је реч о „истраживачкој организацији која развија решења за изазове јавне политике и помаже како би се цео свет учинио сигурнијим, здравијим и богатијим“.

РАНД пажљиво прати збивања у Украјини још од првог дана протеста у Кијеву и тврди „како је дипломатија једино решење за излазак из украјинске кризе“, што би требало да потврди преданост америчких стручњака ове организације у борби за светски мир и стабилност. Но, Global Research пре прошлогодишње офанзиве је пише како је „процурио поверљиви документ којег је за Украјину припремио истраживачки центар корпорације РАНД, те како украјински председник Петро Порошенко следи акциони план којег су му предложили експерти споменуте корпорације“.

У меморандуму се наглашавају „препоруке током акције“, што аутоматски потврђује да мировни план украјинског председника Петра Порошенка, а како се чини ни Споразум из Минска, никада није ни требао успети.

Документом који је изнова актуелизован предвиђају се три фазе вођења војне операције у источној Украјини. Прва фаза подразумева потпуну изолацију региона „с обзиром да су сви мештани или терористи или њихови симпатизери“. Исту ситуацију имамо и данас, што је наглашено и током расправе у Врховној Ради о усвајању резолуције којом се „делимично укидају људска права у окупираним подручјима“.

„Регион треба окружити војницима и у целости спречити проток робе и људи. Емитовање радио и телевизијског програма, прикључење на интернет, телефон и мобилне комуникације у региону морају бити прекинути“, стоји у меморандуму и све је већ озакоњено и поведено.

Друга фаза плана се зове „Моп-ап“ у којој ће нападима на земљи „претходити ваздушни удари на стратешке објекте, а дозвољена је и употреба неконвенционалних оружја“.

У документу се такође предвиђа изградња логора изван срушених места у којима ће се затворити локално становништво, а свима ће накнадно бити суђено због могућег учешћа у борбеним активностима или због тероризма. Коме се не докаже никаква кривична одговорности би ће дозвољен повратак кући, док ће имовина становника осуђених за кривична дела бити национализована.

„Некретнине од осуђених и евакуисаних становника региона Луганска и Доњецка региона ће се одузети у корист државе и поклонити истакнутим борцима“, наводи се у документу.

У трећој фази би се требало вратити у нормалу напајање електричном енергијом водом и гасом, а бити ће обновљене и комуникације. Границе морају бити појачане како би се избегле могуће провокације, а све избеглице у логорима треба проверити због могуће подршке сепаратистима. Полицијски сат треба увести од осам сати увече до шест ујутро.

Посебна пажња ће се обратити на подручје информационе безбедности. Сви постојећи страни медији ће бити блокирани. У овом скраћеном делу се виде многе подударности са овим акционим планом, док је Москва током неуспеле прошлогодишње војне кампање упозоравала да „кампови за филтрирање“ нису у складу ни с ратним, ни хуманитарним правом и избјеглице се не могу третирати као „терористи“, раздвајати децу од родитеља који ће бити подвргнути дугом и исцрпљујућем испитивању, не би ли се утврдила њихова „кривична одговорност за учешће у побуни или тероризму“. Ова мера не искључује ни жене, које ће такође морати да прође „провере“, а аналитичар Јуриј Носовскиј пише „како је одлука украјинске владе да изгради логоре за филтрирање избеглица премашила чак и најцрње фантазије и сабласнија је од предлога фашистичког лидера Дмитрија Јароша, који је рекао како све становнике Донбас једноставно треба иселити „.

У шокантном документу је корпорација РАНД брутално, корак по корак, разрадила план за уклањање народа и припадника народних милиција у источној Украјини. У плану се, између осталог, предлаже и суспендовање устава и наметања опсадног стања, што је Врховна Рада избегавала учинити све до пре недељу дана. Иако се пре операција у јулу 2014. у украјинском парламенту расправљало о тој могућности, одлука у том смислу тада није донесена.

Под претпоставком да ће бити покренута операција „Молот“, план предвиђа „да се убије свако ко пружи отпор акцијама украјинске војске, Националне гарде и паравојним јединицима“, које су данас само формално под командом украјинског Министарства одбране.

Глас Русије је такође писао о овом шокантном плану и наводи „како су новинари дошли у посед документа којег су наводно припремили стручњаци Стратешког истраживачког центра корпорације РАНД“. Документ је први објавио портал  Before It’s News, који наводи како се план треба применити „само у случају неуспеха мировног плана“, али ако видимо шта је све влада у Кијеву учинила у протеклих годину дана, онда је јасно да је у припремном делу плана све спроведено у дело.

Друга фаза, као што смо укратко навели, подразумева „обрачун“ у регионима, што значи координирано деловање пешачких јединица, које ће пратити ваздушни удари. У документу се такође истиче да нема потребе да се искључује употребе забрањених оружја, „како би губици у људству били што мањи“. Украјинска војска је већ у више наврата користила забрањене запаљиве бомбе са белим фосфором или касетне бомбе и на интернету има више снимака које потврђују његову употребу.

Амерички документ садржи детаљан план о томе како ослободити градове. Прво, улазе оклопна возила и војници отварају ватру на припаднике народних милиција. Истовремено становништво треба евакуисати у логоре, а оне који се опиру треба убити одмах. Од кривичних мера треба још напоменути стријељање заробљених припадника милиције и цивила – њихових симпатизера. У документу се такође истиче да је за заштиту логора потребно ангажовати „идеолошки најстабилније јединице“ Не наводи се која је то „идеологија“, али се подразумева да су то чланови националистичке странке Свобода и неонацисти Десног сектора, који ће према новоусвојеној резолуцији бити господари живота и смрти у Донбас.

„Људи који имају било какве знакове учешће у непријатељствима, модрице, ране од метака или гелера, трагова барута, итд., треба процесуирати за сепаратизам и тероризам. Треба спровести целовито филтрирање и утврдити да међу мушкарцима, чак и међу женама, не постоји неко ко је био повезан са сепаратистима, те пронаћи оне који су починили злочине у Украјини и били вези с терористичким активностима. Такве ствари су могуће „, речи су смењеног украјинског министра Михаила Ковала.

На крају треба обезбедити „обнову и нормалан“ живот у регионима, али се мора ојачати граница са Русијом и изградити посебне контролне тачке. Након операције треба покренути пропагандну кампању која подразумева емитовање искључиво садржаја који ће хвалити „херојство“ учесника операције, стоји на крају меморандума.

Корпорација RAND је основана је 1948. У почетку је радила као дизајнерски центар, међутим, 1950. компанија прелази на истраживање у области националне безбедности и ради за агенције америчке владе. РАНД посебну пажњу посвећује новим аналитичким техникама у области корпоративног развоја.

Многи су се надали да ће Споразум из Минска коначно донети преко потребни мир Украјини, посебно ратом девастираном Донбас. Но, ако се упореде укинута међународно призната људска права из става 3. члана 2. те члана 9., 12., 14. и 17. Међународног уговора о грађанским и политичким правима и члановима 5., 6., 8. и 13. Конвенције за заштиту људских права и основних слобода са готово идентичним сценаријем од прошле године и најавом операције „Молот“, онда се с правом може рећи да Украјину „паклено лето“.

Створени су сви предуслови и правни оквир за „коначно решење источног питања“, а Дмитриј Јарош, следбеници и поштоваоци нацистичког злочинца Степана Бандере могу бити више него задовољни. „Die Endlösung der Donbassfrage“ може почети.

altermainstreaminfo – Н.Бабић