Прочитај ми чланак

Грабар Китаровић: Папа нема дилеме у вези са Степинцем

0

Kolinda

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић каже да се током њеног сусрета са папом Фрањом у Ватикану разговарало и о могућој скорој канонизацији кардинала Алојзија Степинца.

Колинда Грабар Китаровић је рекла да папа нема никаквих дилема у вези са кардиналом Степинцем, преноси Танјуг.

„Наравно, разговарали смо о томе, Свети Отац ми је рекао да за њега нема никакве дилеме“, рекла је хрватска председница, преноси Јутарњи лист.

Међутим, додала је да је у међувремену основана једна мешовита комисија с православном Црквом како би се размотрили још неки аспекти, „једноставно зато да би тај чин био прихваћен од свих“.

Према њеним речима, то је „чин који није уперен ни против кога“.

„То је једноставно нешто што је требало одрадити још давно пре, јер кардинал Степинац је доиста био свети човек“, оценила је Грабар Китаровић.

У изјави хрватским медијима, додала је да је разговор с папом био „врло срдачан“, те да је укључио многе теме – „стање у Хрватској и БиХ, стање у свету, глобалну кризу и проблеме хришћана, те друга питања глобалне безбедности“.

„Посебно о чему смо се сложили је социјално стање у Хрватској, велика криза… Када је реч о одласку младих, проблеми с демографијом, старење, одумирање Хрватске, те криза породице, управо због одласка младих… због чињенице да због економских разлога не могу основати породице“, рекла је Грабар Китаровић.

Како каже, папу Фрању је замолила да се моли за хрватску државу, хрватски народ и његову будућност.

 

РТС