Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И РАМА ПРЕД НОВИНАРИМА У ТИРАНИ: Косово је Србија! Косово је независно! (видео)

0
Председник Владе Србије Александар Вучић допутовао је данас пре подне у Тирану, у дводневну посету Албанији, прву једног српског премијера у историји, и то у тренутку деликатних односа две земље, али и у светлу чињенице да је чланство у ЕУ стратешки циљ и Београда и Тиране. фото : АП/Танјуг - Хектор Пустина

Председник Владе Србије Александар Вучић допутовао је данас пре подне у Тирану, у дводневну посету Албанији, прву једног српског премијера у историји, и то у тренутку деликатних односа две земље, али и у светлу чињенице да је чланство у ЕУ стратешки циљ и Београда и Тиране. фото : АП/Танјуг – Хектор Пустина

Поносан сам што сам први српски премијер који је посетио Албанију. Желимо добре односе са Албанијом, рекао је премијер Србије Александар Вучић који се налази у дводневној посети Албанији.

„Ми Косово сматрамо својом територијом, док Албанија сматра да је Косово независно“, истакао је и овом приликом премијер Вучић.

Према његовим речима сарадња у економском делу је у интересу обе државе.

„Размишљамо другачије, говоримо другачије. Али то није у вези са оним како радимо заједно. Хвала Албанији на позиву. Однос Србије и Албаније је важан за Балкан. Односи увек могу бити бољи“, рекао је Вучић.

Српски премијер је рекао да до сада није било никаквих провокација током његове посете Тирани.

Албански премијер је поручио да жели да се више уради за Албанце на подручју Прешева. Они желе да буду третирани као Срби на северу Косова, као и да је потребан дијалог између Космета и Србије.

– Фудбалски меч нам је готово уништио односе. То показује да су нам потребни нови односи са Србијом.Требало би да се угледамо на Немачку и Француску. Потребан је мир на културном, политичком и регионалном нивоу – поручио је Рама и додао да у Албанији желе регион без граница. Између Срба и Албанаца не желимо баријере.

ВУЧИЋ И РАМА О ДРОНУ: ШАЛА С КОЈОМ СЕ НИЈЕ ШАЛИТИ

Премијер Албаније Еди Рама поново је данас у Тирани инцидент са дроном на фудбалској утакмици у Београду тумачио као шалу, а председник Владе Србије Алексансдар Вучић поновио да се са заставом „велике Албаније“ није шалити и да је то била провокација која се, без сумње, лоше одразила на односе две државе.

Премијер Вучић је рекао да је инцидент са дроном у Београду пре шест месеци био политички организован, а да застава „велике Албаније“ за Србију представља политички инцидент.

На заједничкој конференцији за новинаре са својим домаћином, албанским премијером Едијом Рамом, Вучић је рекао да се тај инцидент без сваке сумње „врло лоше одразило“ на односе двеју држава.

„Знам име. Господин се зове Исмаил, не знам му презиме. Ради се о особи која је дошла из Италије три-четири дана пре утакмице“, рекао је Вучић.

Одговарајући на коментар српског премијера о дрону и застави „велике Албаније“, Рама је рекао да „велика Албанија“ за Албанце није ни визија, ни пројекат, нити програм.

Не оставља, каже, утисак на Албанце када се појави у било ком облику и месту, као што је то био случај у Београду.

„Да смо видели заставу ‘Велике Србије’ смејали бисмо се као и читав народ и не бисмо је озбиљно схватили“, рекао је Рама истакавши да верује да су обе стране извукле поуку из тог догађаја.

Премијер Албаније Еди Рама је рекао да не схвата због чега се Срби љуте толико у вези са тим.

„Велика Албанија није ни наша визија ни нас програм. Не разумем због чега се Србија толико љути у вези те заставе на мечу. Ми се не бисмо љутили“, рекао је Рама.

„То је била политичка порука. Не можете донети заставу Велике Албаније чисто ради шале“, рекао је Вучић. Рама је закључио да је тај инцидент превазиђен овом узвратном посетом премијера Србије, која, рекао је, представља знак заједничке добре воље да се иде напред и уверења да, без обзира на несагласја и неподударања, имамо неограничену могућност за узајмно пријатељство.

Извор: Вечерње новости