• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Вести дана
  • ВОЂА НАВИЈАЧА СРБИЈЕ ЗА СРБИН.ИНФО: Уместо репресије, држава мора да ради на стварању здраве омладине
Прочитај ми чланак

ВОЂА НАВИЈАЧА СРБИЈЕ ЗА СРБИН.ИНФО: Уместо репресије, држава мора да ради на стварању здраве омладине

0

familisija srbskih navijaca

Када год је потребно скренути тему са битних социјалних питања, власт поново игра на стару карту замајавања јавности са проблемом навијача. Редакција СРБИН.ИНФО је тим поводом разговарала са Владицом Симоновићем Симоном, председником Фамилије Српских навијача. Он је у разговору истакао потребу рада са омладином, зарад неговања здравог патриотског духа, уместо хајке и репресије.

Скоро сте представили подмлађену реорганизовану „Фамилију Србских Навијача“. Можете ли нам рећи нешто о томе?

ФСН је заживела 2002. године, а 2004. године је са благословом србског патријарха Павла и званично регистрована као удружење грађана. Ако не једина, онда смо једна од веома ретких организација која је постала, траје и доследно се држи обавеза, одговорности које је добила са том привилегијом и почашћу. Од 1. марта 2004. године када смо примили благослов, добили смо поуке, упуства и смернице за наш рад и трудимо се да их верно доследно испуњавамо.

Кроз године пуне великих искушења, сукоба и изазова остали смо доследни, па смо тако, по бројности и активностима тонули и уздизали се, али Богу хвала и патријарху Павлу, успели да сачувамо чистоту идеје и идеологије. И дан данас осећамо међу нама његово присуство, снагу духа и благодат благослова који смо од њега добили, па поред наше славе, св. Деспота Стефана, обележавамо као преславу први март у ишчекивању канонисања Патријарха Павла у светитеља.

Богу хвала, чистоту и пуноту идеје препознају млади људи, па и целе групе. Захваљујући њима Фамилија понови живи и расте а ми можемо бити поносни на нашу доследност и спремност на жртвовање по цену да све пропадне и ми, а да идеја и образ остану чисти. Драго нам је што све ово препознају и подржавају млади, али изузетно свесни и образовани људи, па за будућност Фамилије сматрамо да више не треба да бринемо. Тај подмладак нас је пробудио и подстакао у нама дечачки дух и ентузијазам. Ту смо да им пренесемо сва наша искуства, сва наша знања, да би олакшали и усмерили њихов труд.

Покренули сте неке пројекте, између осталог и снимање нових четничких и навијачких песама

Поделили смо Фамилију на три сектора деловања. Први је спортско удружење, јер смо сада тако регистровани – који ће се бавити организацијом свих спортских делатности. Други сектор деловања назван свесрбски навијачки покрет бавиће се организацијом и окупљањем нама сличних и достојних навијача. Трећи је едукативно креативни центар који је задужен за стварање идентитета србског навијача. Он ће се бавити визуелним, вокалним и карактерним обликовањем србских навијача. Што се тиче вокалног, желимо да избегнемо копирање енглеских, италијанских или португалских навијача које смо много пута превазишли. Овог пута користимо инспирацију нашег поднебља, етноса и мелоса да на том основу створимо препознатљиву песму србских навијача. Ових дана поред осталих обавеза смо и у студију и снимамо два нова албума. Један је управо са навијачким, а други са четничким родољубивим песмама које ће нас достојно представљати, а неће вређати интелигенцију, морал и светиње за разлику од неких других певача, који се издају за извођаче патриотске музике.

Надамо се да ће ова два наша албума, можда спојена у један, јер је ове две категорије понекад тешко раздвојити, бити објављен у наредних месец–два дана.

familija srbskih navijaca 2

О чему је реч у пројекту „Сузбијање насиља на спортским манифестацијама“? Фамилија Србских Навијача отвара спортски центар у Јајинцима, можете ли нам рећи нешто детаљније о томе?

Сведоци смо много недостатака у целокупном друштву и држави па тако и у овом сегменту. Разне стручне групе и агенције састављене од социолога, педагога, полицајаца и правника се баве искључиво статистиком и празном филозофијом. Годинама преписују семинарске радове својих студентата и терају их на исто и тако обећавају још веће безнађе и проблематику на тему коју обрађују. Једва чекају да се нешто лоше деси, а можда и сами исценирају неког Богданова, Мишића, Татона, дерби и слично да би тако освежили свој преписивачки рад за који су изузетно добро плаћени од наших социјалних доприноса, односно из буџета. То су људи који се друже у свечаним салама, кабинетима, семинарима, округлим столовима… Никада нису дошли међу навијаче на трибину, на концерт, у породицу…

Питамо се одакле им право да се нама баве, да нас вређају, троше наше паре и погрдно нас називају – хулиганима. Питамо се шта су они?! Када ону донесу неко „стручно мишљење“ онда реагује држава, појача законе тј. репресију, потроши и пропере гомилу пара на опремање и ангажовање полицијских снага тиме продубљујући сукоб са својом рођеном децом. Државно насиље уперено да сузбија навијачко насиље може произвести само још веће насиље и раздор.

Жао нам је због тога јер смо сведоци често исценираног насиља, много просуте србске крви, много инструиране мржње међу србском децом носила она дрес ове или оне боје или униформу. Из тог разлога дали смо себи за право да правимо пројекат „Сузбијање насиља на спортским манифестацијама“ и назвали га лечење србског спорта и навијања. Сами себи смо, као најупућенији у проблематику, одредили и дијагнозу и терапију, која није казнена, насилна и батинашка већ напротив, едукативна, бесплатна, радна и ангажована.

У прилог томе смо се ангажовали и ових дана завршавамо адмирнистративни део посла преузимања једног спортског локалитета у Јајинцима на којем желимо да подигнемо спортски центар, тј. први србски навијачки камп који ће бити спортског и едукативног карактера. Ту планирамо организовање тренинге и рекреацију из више спортова и борилачких вештина. Једна од наших не такмичарских борилачких вештина биће СРБ – србско ратничко борење која има у циљу да поред физичких елемената развија моралне, духовне и витешке елементе.

Друга новина је навијачки бокс за који ових дана завршавамо правила. Ту ће се доказивати најхрабрији навијачи и њихове вође, али у рингу, пред свима, по правилима, прописима и уз све мере заштите и безбедности такмичара. Правимо терене за одбојку и фудбал на песку, терен за велики и мали фудбал па ћемо и у тим спортовима покушати да организујемо турнире између самих навијачких група.

Целокупан простор је погодан за одржавање концерата, манифестација и сл. па ћемо исте и организовати, као и разне трибине, предавања, промоције, дружења… Све ове активности ће имати поред едукативног и креативног и хуманитарни карактер што ће уједно бити обавеза на високоморално понашање самих учесника и навијача.

Овакво ангажовање навијача између осталог чини кичму и срж овог нашег пројекта. То су управо ти полигони за доказивање нових навијачких вођа где ће они моћи да покажу своју харизму, знање, образовање, таленте, храброст, спремност, спретност, смисао за организацију… и тиме се одвојити од црнила и неморала које карактерише досадашње „навијачке“ вође. Ових дана завршавамо тај пројекат а након тога ћемо га дати стручњацима из области: психологије, педагогије, спорта, културе, духовности, полиције…. како би га они оценили, дали критике, савете и тиме му дају на значају, тежини и копетентости.

familija grafit

Како решити проблем наркоманије међу омладином? Да ли пропагирање родољубља и вере може да допринесе снажењу здравог духа омладине? Шта још планира Фамилија Србских Навијача у будућности?

То је заиста велики проблем србске омладине. Наше мишљење по том питању је исто као и мишљење по питању насиља на спортским манифестацијама. Ни тај проблем се не може решити на семинарима, трибинама, округлим столовима, за тастатуром ни у скупштини. Проблем се решава у директном контакту, дружењу са проблематичном категоријом, што значи на делу и терену.

Ми управо дајемо пример овим нашим пројектом и осталим нашим ангажовањима и препоручујемо се као адекватно друштво за дружење и помоћ. За разлику од нас који пропагирамо спортске, моралне, духовне и нарочито породичне вредности, омладини се намећу промискуитетни узори кроз медије, величају се стриптизете, старлете, наркомани, нерадници, политичи хокштаплери и остали шљам.

У оквиру наших делатности и планова је и та проблематика, па ево, и овим путем позивамо србску омладину да се са нама дружи, да са нама учи,  да са нама креира своју будућност. Да са нама навија, не само за спортисте него за све оне који нашој отаџбини доносе углед, достојанство, славу и богатство.

(Србин.инфо – Теша Тешановић)