Прочитај ми чланак

САД НАРЕДИЛЕ НАПАД НА ФИФА уочи гласања o суспензији или искључивању Израела

0
Pascal Mora for The New York Times

Pascal Mora for The New York Times

Сједињене Америчке Државе су данас швајцарској полицији наредиле да, због наводне корупције,  изврше рацију, ухапсе и САД изруче шест званичника ФИФА. Рација, уз пратњу очигледно раније обавештених репортера Њујорк тајмса, спроведена је непосредно пред гласање о истеравању Израела из ФИФА.

Међународна федерација фудбалских асоцијација – ФИФА у петак се у Женеви одржава свој 65. редовни Светски конгрес. Једно од планираних гласања (ПДФ) треба да буде о „Суспензији или искључењу чланице“. Ту је и „Update on Israel-Palestine“ (Нове израелско-палестинске вести).

Фудбалски савез Палестине затражио је да ФИФА гласа о суспензији Израела.

„Палестинска група противи се томе да израелски тимови играју на Западној обали. Такође тврди да Израел палестинским играчима ограничава кретање између Западне обале и Газе, као и међународне утакмице.

„Стално нас малтретирају, а ја мислим да им нико није дао право да буду локални силеџија“, рекао је о Израелу председник Фудбалског савеза Палестине, Џибрил Раџуб.

„Ако се Израелци правдају питањем безбедности, могу да кажем да и мене брине иста брига. спреман сам да поправимо параметре безбедности, али безбедност не би смела да се користи… као средство расистичке, политике апартхејда.“

Џибрил Раџуб каже да је ситуација на Западној обали далеко гора него некада апартхејд у Јужној африци, јер  екстремисти Израела желе да „обришу Палестину“. ФИФА је 1960-их суспендовала Јужну Африку (и та је суспензуија трајала деценијама), јер се није ускладила са антидискриминационом политиком асоцијације. Јужна Африка је из ФИФА избачена месец дана после побуне младих у Совету 1976. године.

„Ја не тражим суспензију израелске асоцијације – тражим да се окончају муке палестинских фудбалера“, рекао је Раџуб. „Тражим да престану увреде и понижавања са којима се суочавамо.“

За гласање је потребно да у њему учествује 75%-на већина чланица ФИФА. Сви су изгледи да ће бити успешно.

Али сада, сасвим случајно, влада САД је наредила швајцарској полицији да изврши рацију у хотелу у којем су смештени неки од главних функционера ФИФА и да неке од њих ухапси под оптужбом за корупцију. САД желе да их Швајцарска испоручи и да се нађу пред америчким судом.

Опет случајно, репортери и фотографи Њујорк тајмса се у шест сати ујутро задесише у холу швајцарског хотела да инцидент сниме и одмах пренесу:

„Када су се функционери ФИФА, глобалног управног тела за сокер, окупили на свој годишњи састанак, више од десет швајцарских полицијских службеника у цивилу је ненајављено стигло у хотел „Baur au Lac“, елегантно здање са пет звездица са погледом на Алпе и Циришко језеро.. Отишли су до рецепције по кључеве и запутили се ка собама.

ФИФА се оптужује за широко распрострањену корупцију током протекле две деценије, у вези кандидатура за светске купове, маркетиншких послова и права на телевизијске преносе – каже један полицијски службеник непосредно упознат са предметом. Оптужбе обухватају преваре електронским средствима, рекетирање и прање новца, а званичници су рекли да су таргетирали чланове Извршног одбора ФИФА, који има огромну моћ и своје послове углавном обавља у тајности.“

Нико од умешаних није амерички држављанин. Какве ли ће компликоване маневре америчко правосуђе морати да изводи да би оправдало своју надлежност:

Законодасвство САД Министарству правде даје широку надлежност у покретању случајева против страних држављана који живе у иностранству – овлашћење које су тужиоци више пута користили у међународним случајевима тероризма. Ти случајеви могу зависити ма и од најмање повезаности са САД, као што је коришћење америчких банака или интернет провајдера.

Да ли има корупције код одлука ФИФЕ где ће се Светски куп одржати. Има ли коцкања као у касину у филму „Казабланка„?

Рик: „Како можеш да ме ухапсиш? На основу чега?“ Капетан Рено: „Шокиран сам, али шокиран. Овде се коцка!“ (прилази крупије и у реноову руку ставља новац) Крупије: Ваш добитак, господине. Капетан Рено: „Ох, хвала, хвала.“

Подмићивање политичара у Сједињеним Америчким Државама је легално: финансирањем кампања, у практично неограниченом обиму. Ни један амерички банкар још није оптужен за велику превару Вол стрита којом је закочена светска привреда. Свет то зна и не воли да му Америка придикује о моралу. ФИФА је свакако корумпирана, али је и срце светског фудбала и организатор најомиљенијег првенства на свету. Ако САД мисле да ће коришћење оптужби против ФИФА сличних онима за тероризам наићи на позитиван одјек у свету грдно се варају.

Поготову што је мотив за њихово потезање прилично очигледан.

Један израелски новинар већ ликује:

Аншел Фајфер:

„Јадни Џибрил Раџуб. Изгледа да његов трик сада неће привући много пажње #ФИФА“

Да погађам: Да ли је то била сврха ове рације?

moon of alabama

Извор: Moon of Alabama
Посебно за Србин.инфо превео: Александар Јовановић – Ћирилизовано