Прочитај ми чланак

РАДНИЦИ ИМР протестовали због најављеног стечаја

0

protest IMR

РАДНИЦИ Индустрије мотора Раковица протестовали су испред фабрике због најављеног стечаја. Њих стотинак блокирало је трамвајску пругу захтевајући од Министарства привреде да њихова фабрика уђе међу 17 предузећа која ће бити под једногодишњом заштитом државе од поверилаца. У намери да блокирају пругу Београд – Бар спречила их је полиција.

– Ако нам нико не обећа да ћемо ући међу заштићена предузећа, у петак ће пруга дефинитивно бити блокирана, а наредних дана довешћемо и своје породице овамо – рекао је Првослав Бркић, повереник Асоцијације слободних и независних синдиката ИМР. – На састанку у Влади доставили смо план пословања за ову годину, потврду о стратешком партнерству са компанијом „Урсус“ и доказе да из године у годину ова фабрика има све мањи губитак.

Радници наглашавају да у Србији постоји 350.000 трактора ИМР-а и да ће после одласка фабрике у стечај сви они остати без мотора, који се неће више производити.

– Радим овде већ 30 година као металоглодач и радио бих где год треба у овој фирми само да не останем на улици у овим годинама – каже Зоран Марјановић, један од радника. – У фабрици ми ради и син који има двоје деце и који ће, такође, остати на бедном социјалном програму од ког се не може живети.

Из Министарства привреде, међутим, не стижу баш лепе вести за раднике некадашњег гиганта. Они су апеловали на запослене и синдикате да прекину штрајк, јер у овом тренутку то није начин за решавање проблема фабрике која деценијама послује са значајним губитком.

– Са представницима синдиката је одржано на десетине састанака о судбини фабрике – кажу у Министарству привреде. – Синдикатима је предочено да су трошкови пословања знатно већи од прихода. Губици ИМР-а из текућег пословања су шест милиона евра годишње, док укупни дуг превазилази 63 милиона евра. Управо је овај дуг главна препрека у продаји фабрике.

ОДЛУКА НА ПРУЗИ

ПОСЛЕ првог дана протеста, радницима се нико није обратио, па су се разишли око поднева. За четвртак су најавили нови штрајк на истом месту, где ће дочекати и коначну одлуку Владе Србије о њиховој судбини.

(Вечерње Новости)