Прочитај ми чланак

НАТО: „Русија би за два дана окупирала Балтик“

0
Фото: Бета/ АП

Фото: Бета/ АП

Нови шеф Војног комитета НАТО Петр Павел упозорава да би Русији била потребна свега два дана да окупира балтичке републике и да НАТО не би ни стигао да реагује.

Чешки генерал Петр Павел је упозорио да би НАТО тако дошао у позицију да одлучује хоће ли се упустити у рат који би могао да постане и нуклеарни, због већ окупиране територије, али да је у игри такође елемент застрашивања – обавеза колективне одбране нападнутог члана и ризик нуклеарног одговора.

„Русија је у стању да окупира балтичке земје за два дана, а за то време НАТО не би стигао да реагује“, казао је генерал Павел на конференцији „Наша безбедност не подразумева се сама по себи“ у чешком парламенту.

Петр Павел, који ће у јуну преузети високу функцију у НАТО-у, рекао је да је Европа запањујуће неефикасна када по питању претњи из Русије и Исламске државе.

„Један од хендикепа НАТО-а јесте сложеност процеса одлучивања. Једноставно због тога што има 28 чланова и сви морају да се сагласе. Русија је у стању да одлучи за врло кратко време – за неколико сати“, казао је чешки генерал.

Нови председник Војног комитета НАТО-а, главни војни саветник генералног секретара Алијансе, истакао је да би у будућности требало ускладити политички процес одлучивања са роковима снага за брзу интервенцију, који је код неких јединица управо два дана.

(Бета)