Прочитај ми чланак

НАЈЛОШИЈИ ЂАЦИ ИСТОРИЈЕ: Зашто Србима обавезно припадне улога жртве?

0

srpski vojnik prvi svetski rat20_n

Тврде многи да је Историја учитељица живота. Ако је то истина онда је такође и истина да је она веома лоша учитељица јер међу својим ђацима има много понављача. У том друштву понављача без сваке сумње истакнуто место припада нама Србима.

Читајући ових дана књигу „Средњовековна цивилизација западне Европе“ од Jacqes le Goff- -а уочио сам фрапантне сличности између неких друштвених процеса приликом пропасти Западног Римског Царства и данашњих друштвених процеса у српском друштву. Навешћу два најупечатљивија примера:

1. Средином V века пагански Англи, Саксонци и Јити искористише повлачење Римљана и освојише данашњу Енглеску. Временом су постепено примили хришћанство пре свега преко Ирске. Крајем VIII и почетком IX века франачки Цар Светог Римско-Немачког царства Карло Велики покорио је Саксонце у њиховој постојбини тј. у северној Немачкој. То је урадио на најсвирепији могући начин час покољима час насилним покрштавањем. Најистакнутији у насилном покрштавању паганских Саксонаца у хришћанство били су свештеници и калуђери Саксонци из Британије.

Не дешава ли се данас нешто слично и са нама Србима? Они Срби који су пре или касније отишли на Запад данас су се на велика врата вратили у Србију и уз помоћ западњачке силе свих могућих облика, користећи и старе и модерне, савремене методе, покушавају нама Србима који смо остали да живимо у Србији да наметну, да нам утерају у главу, западњачки начин мишљења и западњачки начин живљења,

2. Освајање Западног Римског Царства од стране варвара: Вандала, Визигота, Хуна, Острогота, Лангобарда, Франака и других проузроковало је економско уништење тог света јер је било више него насилно, дивљачко, и заснивало се на пљачкању и рушењу. Оно је довело до процеса посељаћења градског становништва. Два су примарна разлога за то. Први је представљала опасност од глади те се народ пресељавао ближе подручјима где се храна производила. Други се састојао у томе да је због пропасти привреде енормно повећано опорезивање градског становништва те пошто то оно није могло економски да поднесе, напуштало је градове и бежало на село.

Слично томе данас је у Србији веома изражен процес посељаћења становништва ако и занемаримо збивања у масовној култури. Уништење српске привреде од стране модерних, савремених Вандала условило је да се све већи број житеља градова оставши без посла тј. без хлеба, а са многоструко увећаним пореским, комуналним и другим обавезама, одлучује да се врати у села свог рођења или да продаје станове у граду и купује много јефтиније куће са окућницама у околини градова.

Дакле, можемо да закључимо да су данашњи Срби као најлошији ђаци Историје, поновили неке друштвене процесе од пре невероватних хиљаду и по година. Разлика је само у томе што су за њих некада били потребни векови, а данас се ствари одвијају много брже и за исте резултате довољна је једна до две деценије.

Велико је и сложено питање зашто увек у том понављању историје нама Србима обавезно припадне улога жртве? Одговор на њега захтевао би дебелу мултидисциплинарну студију.

Извор: Србин.инфо – Алекса Мијаиловић

ОВАЈ ЧЛАНАК ЈЕ ДЕО АУТОРОВЕ КЊИГЕ „ПЛИШАНА ПРЕВАРА 2“, КОЈУ МОЖЕТЕ НАРУЧИТИ НА ТЕЛЕФОН: 064/496-18-30, ПО ЦЕНИ ОД 700 ДИНАРА, ИЛИ ЈЕ МОЖЕТЕ КУПИТИ У БОЉЕ СНАБДЕВЕНИМ КЊИЖАРАМА У БЕОГРАДУ (по нешто вишој цени).