Прочитај ми чланак

Руси прегледаjу Ратка у jуну

0

ratko-mladic-putin

После две године константних покушаја, руски лекари доћи ће у јуну у Хашки трибунал да прегледају бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића. Њихов налаз биће основ за даље разматрање хашких челника да ли ће Младић у августу, кад су колективни годишњи одмори у Трибуналу, бити пребачен у Москву на лечење. Ово је потврдио генералов син Дарко Младић.

– Руски Комитет за подршку Ратку Младићу покренуо је ту идеју да Русија пружи гаранције да се Ратко ако треба пребаци тамо на лечење – каже Дарко Младић. – Сада је мало боље, него раније, али здравствено стање му је и даље озбиљно. Последице можданих удара, које је претрпео су само ублажене. Суђење је за њега напор, који тешко издржава. Због умора после неког времена престане да слуша шта ко прича у судници. Кад се врати са суђења легне и често не може да устане ни да једе.

Дарко Младић каже да је евентуални одлазак у Москву на лечење ствар дипломатских преговора.

– Битно је да сада ти лекари дају своје мишљење и добро би било да га пусте на неко независно место, да му се прецизно утврди здравствено стање и помогне у лечењу – каже млађи Младић. – У Хагу је имао инфаркт, неколико колапса и озбиљне здравствене кризе. Право је чудо да је преживео, јер је јако оптерећен темпом суђења, које није примерено његовом здравственом стању. Сад му је мало лакше пошто недељно има три дана за одмор. Понекад ми се чини, да га само та јака воља одржава у животу. Кад није на суђењу, углавном игра шах, дружи се са Радованом Караџићем, Стојаном Жупљанином…

Дарко Младић наглашава да је његов отац у Хашком трибуналу изложен потпуно неправедном поступку.

– Тужилаштво врши стравичан притисак на сведоке одбране, поготово оне из Босне – наводи Дарко. – Прете им да ће против њих подигнути оптужнице ако буду сведочили. После тих притисака два одсто њих је одустало да се појаве као сведоци. Остали су одлучили да говоре и ти људи су за нас хероји.

Дарко указује да је судско веће у случају Ратка Младића толико пристрасно да се судија Алфонс Ори понекад понаша као тужилац и да различито третира сведоке тужилаштва и одбране.

– Кад одбрана успе да дискредитује сведока тужилаштва, Ори га враћа у живот. Кад, на пример, процени да се нечије сведочење може одбацити, он сведоцима поставља таква потпитања, да њихове исказе чини јачим него што јесу – наводи Дарко. – Док сведоке одбране Ори напада, пресеца их, не дозвољава да заврше реченицу и објасне до краја то о чему причају. Тражили смо изузеће целог судског већа, са прецизним подацима за сваког судију, али на тај захтев нико не одговара, нити га разматра. Као да не постоји.

Да Младић нема поштено суђење, каже Драко, показује и то што је сада одређена пауза како би Тужилаштво отворило случај „Томашицу“ код Приједора, али одбрана ништа није добила како би се спремила за тај део процеса.

– Србија нажалост не реагује и не води рачуна о својим држављанима који су тамо оптужени, па бар док се не докаже њихова кривица. Оног тренутка кад их испоруче они их више не занимају, али зато помажу тужиоцу – прича Дарко. – Због тога и тужиоци и судије раде шта хоће. Ту отворену пристрасност судија у појединим ситуацијама је тешко гледати.

Шпијунирање

Дарко Младић прича да је у Хагу била постављена једна жена да седи у просторији где Ратко Малдић разговара са адвокатима. – Седи, слуша и преноси све тужилаштву – објашњава Дарко. – Одбрана се бунила због тога, али су они објаснили да ако Ратко гласно прича значи да се одрекао права на приватност. А он због можданог удара слабо чује на десно ухо и мора се гласно причати.

Извор: Вечерње новости