• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • НЕМАЧКА ПОЛИТИЧАРКА СРБИМА: Наивни сте према Русији; и Украјинци су са Русима раније били браћа
Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА ПОЛИТИЧАРКА СРБИМА: Наивни сте према Русији; и Украјинци су са Русима раније били браћа

0
Фото: Stephan Röhl

Фото: Stephan Röhl

Мислим да би било у интересу Србије да буде обазривија у дефинисању односа с Русијом. Прича о старом, дубоком пријатељству је помало наивна, каже за “Блиц” Ребека Хармс, немачка политичарка и шефица посланичког клуба Зелених у Европском парламенту.

Немачка помно прати руско-српске односе, како их ви видите?

– Из немачког угла и угла ЕУ види се да постоји много држава које имају специјалне односе са Русијом. Србија није једина, ту је Мађарска, ту су балтичке државе, пре свега на нивоу енергетике постоји зависност многих држава од Русије. По мом мишљењу, Срби нису довољно опрезни када се ради о зависности од Русије, пре свега у енергетици.

Србија се није придружила ЕУ санкцијама против Русије, мислите ли да ће бити притисака да промени став?

– Не знам да ли је притисак прави начин да се ово постигне, мислим да би било у интересу Србије да размисли шта се дешава с Украјином, земљом која је била једна од најближих Русији. Знам за пријатељство између Србије и Русије, али су Украјинци и Руси себе буквално видели као браћу.

Колико је Косово и даље препрека за Србију на путу ка ЕУ?

– Не могу да замислим да држава уђе у ЕУ без решених граничних питања. ЕУ је прихватила Кипар без решене границе и од тада има муке с тим питањем. Мислим да је у Берлину идеја да Косово и Србија или успеју заједно или пате заједно. Не знам да ли је то прави начин, али видим да у обе земље постоји сумња у вези с овом стратегијом.

Извор: Блиц.рс