Прочитај ми чланак

ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА СРБИЈЕ Влада неће да хапси Шешеља

0
Фото: Рас/ Оливер Бунић

Фото: Рас/ Оливер Бунић

Влада Србије неће хапсити Војислава Шешеља у догледно време, већ ће кренути у правну и дипломатску офанзиву против овог „неморалног захтева Хага“.

Ово је за ”Блиц” потврдило више извора блиских државно врху Србије, а, како сазнајемо, сличну поруку је премијер Александар Вучић пренео главном хашком тужиоцу Сержу Брамерцу приликом њиховог састанка у Београду.

– Одлука о враћању Шешеља у притвор је неморална, неусаглашена са правом и нико је у свету не разуме, па ни сам Хашки трибунал – рекао је, како сазнајемо, Вучић Брамерцу. Потом је говорио о Шешељевом здрављу и упитао тужиоца: “Ако оде у Хаг и одбије да прима хемотерапије, ко ће бити одговоран, ви или ја?”

Брамерц се на састанку понашао коректно, није био мрзовољан нити нервозан, али на ова питања није одговарао, већ је само климао главом. Вучић му је потом рекао да ће Влада искористити све правне механизме да заштити интересе држављанина Србије.

Иначе, изненадни захтев Жалбеног већа да Влада Србије треба да испоручи Шешеља у Хаг до 26. маја, односно данас, чак и правно гледано није могуће испунити.

Чак и у случају хапшења, Шешељ би морао да прође процедуре екстрадиције пред домаћим судовима, што траје најмање десетак дана. Случајно или не, тужилац Брамерц је управо јуче дошао у дводневну посету Београду у склопу припрема за подношење редовног извештаја Савету безбедности УН.

Војислав Шешељ: Они мисле о себи, не о мени

– Они ту сада одлучују о себи, а не о мени. Није Вучић глуп као Тома Николић да каже „треба га изручити по закону и то вам је то“. Вучић зна шта су последице и такве и другачије одлуке. Ја знам свој пут и не одступам од њега, а они шта сад направе, то ће остати забележено у историји и везиваће се за њихово име. Што се тиче хемотерапије, ако одем у Хаг, сигурно је да ћу одбити да је примам – каже Војислав Шешељ за “Блиц”.

Правно гледано, Србија нема пуно простора за маневрисање, јер по Закону о сарадњи с Трибуналом ми морамо да га изручимо, објашњавају саговорници Блица.

– Међутим, ми повратак Шешеља можемо да одложимо. Чак и ако Брамерц до почетка јуна преда извештај СБ УН у којем ће нас оплести и написати да смо одбили сарадњу, имамо неколико могућности. Између осталог, наш тим може да се обрати председнику Трибунала у којем ће се позвати на њихову одлуку да Шешељ буде пуштен због нарушеног здравља и да он још није оздравио, те да постоји могућност да би преминуо због повратка у Хаг. То је битно јер и председник Трибунала реферише у УН – објашњава наш извор.

У том светлу важна је и предстојећа Вучићева посета Вашингтона, који има утицај на Хаг, а крајња опција је и званична жалба у СБ УН на понашање Трибунала.

Обрадовић “брани“ Србију

Бивши представник Србије пред Међународним судом правде Саша Обрадовић биће у име Владе задужен за Шешељев случај, односно браниће интересе Србије у том процесу.

– Брине нас то што Хаг није уважавао ставове Владе Србије и што се својим одлукама практично умешао у политичку сцену Србије. Влада жели да на то укаже Трибуналу – каже Обрадовић.

(Блиц)