Прочитај ми чланак

У СРБИЈИ НАРАНЏАСТИ МЕТЕО АЛАРМ, неки градови већ потопљени (видео, фото)

0
grad u srbiji

Фото: Б92

Данас и сутра у Србији се очекује локално велика количина падавина од, 20-40 мм за 3 ч. и грмљавина са градом, упозорио је Хидрометеоролошки завод.

За источну, југоисточну и југозападну Србију издат је наранџасти метео аларм, у осталим деловима Србије на снази је жути метео аларм.

На Јадру, Колубари, Љигу, Убу и Тамнави водостаји ће бити у порасту током 25. и 26. маја са достизањем и превазилажењем упозоравајућих нивоа, а на бујичним водостоцима ових сливова могућа су локална изливања воде из речних корита.

На Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници и на притокама горњег тока Западне Мораве водостаји ће бити у умереном порасту током 25. и 26. маја без достизања упозоравајућих нивоа.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

 

Киша потопила новосадске улице

Велика количина кише која је пала изазвала је значајне проблеме у саобраћају, каже Александар Вуковац из Јавног-комуналног предузећа „Водовод и канализација“.

Према његовим речима, проблема има на више локација у граду где је дошло до појаве уличних бујица.

Он је истакао да се све екипе тог предузећа налазе на терену и да уз коришћење комплетне расположиве механизације покушавају да отклоне настале проблеме.

Прочитајте још: На подручју Голупца нешто пре 17 сати је пала велика количина града који је разбијао прозоре на кућама и излоге.

„Главни разлог због ког је дошло до задржавања воде на градским улицама је изузетно велика количина падавина која је за врло кратак временски период донела огромну количину воде коју канализациона мрежа не може да прими у тако кратком року“, рекао је Вуковац.

Према његовим речима све пумпе раде пуним капацитетима и није било никаквих искакања у њиховом раду које би евентуално узроковало стварање уличних бујица, већ је, како је поновио, главни и једини разлог огромна количина падавина коју канализациона мрежа није у стању да прими.

Вуковац је објаснио да је канализациона мрежа у Новом Саду пројектована на начин као што је пројектована и у сви другим већим градовима Европе, додајући да би се вероватно и у тим градовима десила иста ситуација када би имали толико падавина у тако кратком времену.

„Када падавине мало ослабе екипе ЈКП ‘Водовод и канализација’ ће прво радити на средјивању највећих саобраћајница у граду, а паралелно са тим радиће и на рашчишћавању сливника јер када се вода повлачи она са собом носи муљ и смеће које зачепљава сливнике, а то зачепљење може донети много озбиљније проблеме него што су ови настали због немогућности пријема толике количине воде“, истакао је Вуковац.

Говорећи о проблемима које је киша донела станарима појединих зграда и кућа у чије подруме и приземље је вода продрла, Вуковац каже да екипе ЈКП „Водовод и канализација“ не могу самоиницијативно да улазе у зграде и куће без налога инспекције.

Највеће проблеме киша је направила у Улици Корнелија Станковића где је на неколико места дошло до праве мале поплаве, а слично је и у Кисачкој улици, где је улична бујица заробила неколико аутомобила.

У неколико зграда у Улици Васе Стајића вода је продрила у подруме и приземља, па је тамо из превентивних разлога чак искључена струја.

Фото: Facebook/Јелена Илић

Фото: Facebook/Јелена Илић

 

Голубац залеђен па потопљен

Јака киша, у појединим местима праћена градом, захватила је више округа у земљи. Најтеже је на подручју Голупца и Великог Градишта.

Пљускова је било и у Расинском и Пиротском округу, као и Новом Саду и Београду.

На подручју Голупца нешто пре 17 сати је пала велика количина града који је разбијао прозоре на кућама и излоге, пише “Блиц“.

Како је јавио репортер РТС-а вода се са улица повукла, али је оставила за собом блато и муљ.

Локалне власти у Голупцу прогласиле су ванредну ситуацију.

Листу „Блиц“ су се јавили читаоци који су навели да су по престанку града и кише улице синоћ биле поплављене, а саобраћај је био потпуно обустављен.

Полицијске и ватрогасне екипе покушавале су да санирају стање, а додатни проблем је био тај што је цела магистрала била блокирана због чега њихова возила нису могла да приђу колони возила које је невреме захватило и скоро буквално заледило.

Извор: Б9, Танјуг, Блиц